Публикация

Операции на живо са основният фокус на XI конгрес на БААСТ

Операции на живо са основният фокус на XI конгрес на БААСТ

В научната програма са включени още презентации и доклади в областта на колянната и раменната хирургия


Водещи български и европейски специалисти се събраха на XI конгрес на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология (БААСТ), който се провежда от 11 до 14 май 2017 г. в комплекс Слънчев ден във Варна. Организатор на събитието е Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Света Марина" - Варна.

През тази година основен акцент на форума са операциите на живо, предавани в реално време чрез конферентна видео връзка. Присъстващите в залата имат възможността да почерпят от опита на колегите си от Франция, Германия и Словения, да дискутират казусите.

Събитието започна с операция на живо, извършвана от проф.Дежур от Франция - реконструкция на предна кръстна връзка, комбинирана с екстраартикуларна латерална стабилизация. Д-р Poberaj от Словения осъществи шев на ротаторен маншон и тенодеза на бицепса. Доц.Михов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Света Марина" - Варна, ще направи тотална колянна артропластика.

В научната програма са включени още презентации в областта на колянната и раменната хирургия. Проф.Пламен Кинов, началник на Отделението по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ, ще представи доклад на тема "Лечение на медиалната гонартроза с уникондилно (частично) ендопротезиране".

Коментари