Откраднат живот

Страница

"Откраднат живот" е първият български сериал на лекарска тематика. Излъчването му започва на 8 март по Нова телевизия. Три пъти седмично в продължение на 48 серии зрителите ще се срещат с героите, изправени пред тежки медицински и човешки дилеми.

Трансфузионният синдром се среща при една на всеки пет бременности при еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като „донор“, а другото е „реципиент“ на плацентарната кръв. Състоянието застрашава живота и на двете бебета.
В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече са извършени няколко прекъсване на срастванията на съдовете с помощта на лазерна технология. Повече за случаите, при които се налага вътреутробна операция на плода, може да прочетете ТУК

12:35 / 02 Дек 2016

Както се видя в снощния епизод на сериала, съдбата на пациентите, страдащи от НАЕ, е тежка. Животът им преминава в непрекъснат стрес, болки и напрежение.
Те не си позволяват риска да пътуват и прекарват голяма част от живота си в болници или живеещи в съседство до болници. НАЕ засяга цели фамилии и това обременява всичките им членове, включително и децата. Познанията за заболяването и неговото лечение, както и новите проучвания в посока разработване на медикаменти, насочени към профилактика и лечение на острата фаза на проблема, са от голямо значение.
Всичко за заболяването, причините, симптоматиката и лечението, прочетете в статията на д-р Александрина Стоянова ТУК

22:46 / 30 Ное 2016

"Болест на Фурние" е рядко и тежко инфекциозно заболяване, представляващо анаеробна гангрена на скротума. При гангрената преобладават некротичните процеси, като възпалението се развива много бързо, мълниеносно и при това без характерните признаци за възпалителни реакции (зачервяване, затопляне и оток на кожата). Вместо оток се явява деформация на органа.Състоянието на болния е тежко и бързо се влошава. Явява се висока температура придружена с втрисане, главоболие, унесеност, учестена сърдечна дейност и слабост. Болният е неспокоен, поради силните болки в областта на скротума и вътрешната повърхност на бедрата, тъй като инфекцията бързо обхваща половия член и перинеума и се разпростира към слабинната област.
Лечението на възпалителни увреждания на скротума е трудно. То е преди всичко оперативно и трябва да се проведе още първите часове, преди процесът да се е разпространил много.
Правят се широки разрези, за да се създаде възможност за изтичане на гнойта, а при налична гангрена е важно да се изрежат всички нежизнеспособни тъкани до здраво, без да се държи сметка за възстановяването им впоследствие, Радикалното изсичане на некротичните тъкани е животоспасяващо. При обработка на скроталната торба може да се стигне до пълно оголване на тестисите.
Едно от честите причини за болест на Фурние е поставянето на пиърсинг.Пиърсингът крие много рискове за здраве. Повече може да прочетете ТУК

11:10 / 25 Ное 2016