Публикация

Как се лекуват болки в долната част на гърба

Как се лекуват болки в долната част на гърба

Болките в гърба са често срещано оплакване, като в много случаи не може да се открие точна причина за тях. По-често оплакванията са свързани с долната част на гърба (в поясно-кръстната област). Медиците ги наричат неспецифични, тъй като не може да се открие конкретна патология като например:

  • възпалителни заболявания;
  • структурни аномалии;
  • инфекции;
  • остеопороза;
  • фрактура;
  • радикулерен синдром;
  • синдром на cauda eguina;
  • тумори.

Повечето хора са имали поне един пристъп на болки в кръста

Болките в долната част на гръбначния стълб са значим здравен проблем с нарастваща честота в развитите страни. Повечето хора имат поне един случай на остри болки в лумбо-сакралната област през живота си. От подобни оплаквания страдат всички възрастови групи. В направените епидемиологични изследвания се доказва, че разпространението на този проблем сред подрастващите е съпоставим с този при възрастните. Единствената разлика е, че при подрастващите болките в гърба не влияят на качеството им на живот, докато при възрастните значимо се влошава качеството на живот. При някои от тях води до инвалидизация.  

Как се появяват болките в гърба

Рискови фактори за болки в гърба:

  • дегенеративни промени в дисковете на лумбалните прешлени и стесняване на междупрешленните пространства (чрез изследване-магнитен резонанс);
  • наднормено тегло;
  • затлъстяване;
  • механичните и физически натоварвания са рискови при хора с обездвижен начин на живот;
  • генетичните фактори - могат да предразполагат към тази патология (като нарушено възприятие за болка).

Анамнезата и физикалният преглед са основни диагностични методи. Основната цел е да се изключат заболяванията с органична патология като възможна причина за болките в гърба. Чрез физикалния преглед се определя интензивността на болката, наличието на функционални нарушения. Лекарят ще прецени дали има условия болката да стане хронична.

 

Болката е остра, когато продължителността е до 6 седмици, подостра до 3 месеца. Ако продължи над 12 месеца, става дума за хроничен проблем. Лечението на неспецифичните болки в гърба изисква мултидисциплинарен подход. Добре е прегледът от невролог да се допълни от помощта на физиотерапевт или кинезитерапевт.

Кое наистина помага, когато пристъпите зачестят?

Има различни възможности за лечение на тази болка с лекарства. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) успокояват симптомите, при тях има голям избор. Може да се назначат още мускулни релаксанти и леки опиодни аналгетици.

Във физиотерапията и рехабилитацията се използват лекарствени продукти с локално приложение за ултразвукова терапия, масажни техники (класически и специализирани) последвани от кинезитерапевтични  програми, постизометрични техники и др.

 

Два локални медикаменти, които са много подходящи за ултразвукова терапия, са Оксипейн (Охypain) и Пироксикам Екофарм (Piroxicam Ecopharm).

Охypain е във вид на олийна форма-спрей. Съдържа натурални масла (пероксидирано царевично масло, масло от черен дроб на риба треска), сепицид НВ (феноксиетанол и естери на парахидроксибензоенатна киселина) и парфюм.

 

Този продукт е с минимални странични ефекти, което позволява да се прилага продължително време за овладяване на болката. Прониква дълбоко в тъканите и осигурява бързото и продължително овладяване на болката, подобряване на трофиката (тоест храненето, кръвоснабдяването на тъканите) и мускулният тонус. Подходящ е също и за самостоятелно приложение от страна на пациента.

Вторият продукт - Piroxicam Ecopharm - кремообразна форма, е нестероидно противовъзпалително средство. Един грам съдържа 10 mg Piroxicam. Активната съставка инхибира синтеза и освобождаването на простагландини, чрез обратно инхибиране на ензима циклооксигеназа, затова се използва при възпалителни процеси, остри мускулно-скелетни нарушения, възпаления на сухожилия, лека до умерена ревматична болка, характерна за острата фаза на дегенеративните ставни заболявания. Може да се прилага самостоятелно от пациента за облекчаване на симптомите и без физиотерапевтична процедура.

 

По текста работи Илияна Ангелова

Коментари