Публикация

Болниците няма вече да са търговски дружества. Какво следва от това?

“Има такъв народ” /ИТН/ са се разбрали с БСП болниците вече да не са търговски дружества. “ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!” или “ИЗПРАВИ СЕ! НИЕ СМЕ ВЪТРЕ!” или както там и да се казват, вероятно ще ги подкрепят. Тоест болниците ще станат бюджетни предприятия, друга алтернатива няма. И тъй като бюджетът ще се определя и дава от държавата, болниците по същество ще са държавни.

Следих внимателно предизборните програми на партиите. За първите парламентарни избори /на 04.04.2021г/ ИТН искаха всички лечебни заведения да спрат да са търговски дружества. По закона за лечебните заведения личните лекари също са лечебни заведения за първична медицинска помощ. Ако щяхме да ги национализираме и да ги правим държавни, щяхме да сме първите в света, които бием тази пъртина в здравно - икономическата сфера. И всички останали щяха да се учат от нас.

С радост поех глътка въздух, когато видях, че за вторите парламентарни избори на 11.07.2021г. ИТН ще се борят само болниците да не са търговски дружества. След като джипитата, медицинските центрове, ДКЦ, лаборатории /а бе, цялата доболнична помощ/, вероятно и аптеките избегнаха национализацията, с облекчение си отдъхнах и реших да се съсредоточа в размишления за бъдещето на болниците като бюджетни предприятия.

От една страна, ние и сега имаме държавни бюджетни болници. Такива са ВМА, Транспортна болница, МВР болница и Правителствена болница /до края на 2018г/. Имаме и държавни болници, които са търговски дружества - всички останали държавни болници. В таблицата по-долу съм дал как се справят отделните държавни болници - търговски дружества и не-търговски такива:

 

СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА МЕЖДУ БОЛНИЦИ-ДЪРЖАВНИ НЕТЪРГОВСКИ И ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА

 

За 2014г.

 ВМА- нетърговско дружество
Задължения           103 млн. лева
в т.ч. просрочени   95 млн. лева
УМБАЛСМ Н.И.Пирогов ЕАД
Задължения           15,6 млн. лева
в т.ч. просрочени    11 млн. лева
 

За 2018г.

 Правителствена болница- нетърговско дружество
Задължения            43,3 млн. лева

                                 /до м. септември/
в т.ч. просрочени     33 млн. лева

                                 /до м. декември/
УМБАЛСМ Н.И.Пирогов ЕАД
Задължения              36,4 млн. лева
в т.ч. просрочени      7,7 млн. лева
Данните за УМБАЛСМ Н.И.Пирогов ЕАД са от Търговския регистър, за ВМА -Отчет за работата и дейността на ВМА Рег N 1201/ 05.02.2015 на Министерство на отбраната, за Правителствена болница- от медиите.

 

 Както се вижда при болниците, които не са търговски дружества - куче влачи, диря няма.

От друга страна, един приятел вика: “Не, бе, само държавните и общински болници няма да са търговски дружества“. Друг вика: „Ама следващата стъпка ще е болниците, които не са търговски предприятия, само те ще имат право на договор с НЗОК“. А трети добавя: „Хак им е на частните болници, на чорбаджиите - изедници, не се наядоха, ей, от  мъката на хората. А, да ги видим, как ще я карат без договор с НЗОК. Спира им се достъпа до публичните средства.“ Публични средства ли? Какво е това? Не е много ясно формулирано от финансистите и икономистите, но горе-долу това са бюджетни финанси за издръжка на държавните и общински власти - администрация, полиция, армия, съдебна система, пари за построяване и поддръжка на инфраструктура - държавна или общинска, и др. Какво общо с публичните средства имат парите в НЗОК, която е не-държавна институция и следи за правилното разходване на нашите осигуровки за здраве, а не на някакви бюджетни средства - държавни или общински? Ако пък бъркам и нашите пари за здраве са публични средства, то следва, че нашите пари за „Гражданска отговорност“ като собственици на моторни превозни средства /които също са задължителни за събиране, подобно на тези за здраве/ също са публични средства. А дали така мислят застрахователите?

От трета страна, ИТН се разположиха център - дясно в политическия спектър. Да си дясно ориентиран и да воюваш срещу частна инициатива, било то и частна болница, мислех, че само д-р Петър Москов го може, но явно съм се лъгал. Като министър на здравеопазването д-р Москов дотолкова се беше захласнал да води свирепи битки с частните болници, че по едно време група съмишленици се чудехме дали да не питаме Европейската Народна Партия, чиито член е партията, излъчила д-р Москов в правителството на Борисов /член между впрочем е и самата партия на Борисов/, има ли генерална промяна в политиката на десните в Европа и фалирането на частни бизнеси част от тази промяна ли е. Или пък, за съжаление, в главите на голяма част от нашите десни апологети продължават да дрънчат сърпове и чукове.

Отплеснах се, както казваше един много уважаван от мен автор, който за съжаление вече не е между живите. Да се върнем на преструктурирането на болниците в не-търговски дружества. Как да стане това? Как, как, ами с ликвидация, казват професионалистите. Пускаш уведомление в Търговския регистър, разплащаш се с кредиторите, ако остане нещо след това го даваш на собствениците и си готов. Какво питате? Колко са задълженията към кредиторите? Оня ден министърът каза, че за първото тримесечие на годината задълженията на държавните болници са за над половин милиард лева. Не вярвам общинските болници да са с по- малко. Така, че вадете 1 милиард лева да се разплащаме и айде на бюджетното здравеопазване. Били много парите ли? Ами взимате нови заеми или спирате увеличението на пенсии и заплати и готово. Сега няма да се занимаваме с дребнотемие.

И така, държавните и общинските болници вече не са търговски дружества. Продължаваме по-нататък с предизборната програма на ИТН - следва демонополизация на НЗОК. Тука ще ги подкрепят ДБ, ДПС и структурата на Мая- съжалявам, трудно ми е да й запомня името. Може и ГЕРБ. И ще сме единствените в света, които имаме болници с бюджетно финансиране и демонополизирана здравна каса. Малко само да помисля, как беше във Великобритания, аха, бюджетно финансиране, ама само с една каса - NHS. Не, не – единствени ще сме в света, болници с бюджетно финансиране и няколко каси. Как ще работят помежду си бюджетни болници не-търговски дружества с няколко каси за здравни застраховки? Вие пък искате в една статия всичко да ви обясня.  

 

ОТИ ГИ РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА?

Този въпрос не е актуален към момента. Ще стане актуален няколко години след като болниците спрат да са търговски дружества.

Най-големият минус ще е за пациентите. При бюджетното финансиране държавата трябва да осигури еднаква по компетентност, обхватност, адекватност и навременност медицинска помощ поне по области, ако не може по общини. Което означава, че жителите на една област няма да могат да се лекуват в болниците на друга област. Или казано с прости думи- жителите на Ловешка област няма да могат да се лекуват в университетските болници в Плевен, нищо, че са само на тридесетина километра от тях. По същия начин лечението в софийските, пловдивските или варненските болници ще бъде съответно само за софиянци, пловдивчани или варненци. Е, решение ще се намери - по-паметливите от нас в напреднала възраст си спомнят, как беше преди 30 години - мяташ агнето в багажника и газ… да корумпираш лекарите от болницата, която си си избрал за лечение, независимо в кой край на България се намира.

Минус има и за лекарите. Апелирам за повишено внимание от страна на директорите на държавни болници със заплати 50-80 хиляди лева месечно. Ало, при бюджетното финансиране най- голямата заплата за лекар в страната е тази на министъра- тя към момента е около 6 500 лева месечно. Така, че заплатите на най-добрите лекари я се ограничат на 5-6 000 лева, я - не.

Няма да са много щастливи и ръководствата на лечебните заведения. Досега имаше един сатрап с една джипка. За в бъдеще ще има 28 сатрапа с 28 джипки, на които да се кланяте, умилквате, слагате, служите, да правите компромиси, за да ви отпуснат средства за да нахраните персонала си, за да закупите по-модерна апаратура за пациентите си или за да платите тока, парното и водата. И тези 28 сатрапа ще са само първото стъпало.

Обърках се. Да остана ли в България, за да видя докъде ще стигне тази поредна идиотия или да си бия камшика към чужбина? Честно казано - уморих се. Толкова много реформи и нищо - недоволни пациенти, ниско платен медицински персонал и ограничения, ограничения и ограничения.

Останете със здраве!

30.07.2021                                                                           д-р Цветан Диманов

Коментари