Публикация

С празник на билките Музеят по история на медицината ще отбележи Еньовден

С празник на билките Музеят по история на медицината ще отбележи Еньовден

Образователна и творческа програма ще се проведе на 24 юни (събота) – Еньовден, в Музея по история на медицината към МУ – Варна. Импровизирано „Училище за билки“ ще събере ученици и професионалисти от Факултета по фармация, които ще предадат знанието за лечебните треви по Северното Черноморие – разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето.

Различни начини на сушене на билките и демонстрации за приготвяне на лечебни продукти

– чайове, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи и др., ще покажат доц. Илия Желев, ас. Петя Бойчева, ас. Галина Димова, ас. Йоана Русева и медицински лаборант Дарина Катеринова от Факултета по фармация.


Акцент в тазгодишното издание на еньовденския празник в Музея по история на медицината ще бъдат лечебните растения, които се използват като подправки на ястията. Ще бъде обърнато внимание на факта, че голяма част от ароматите и тревите, използвани в българските ястия, също са билки.

Ето и програмата:

10:30 ч. – Откриване
10:40 ч. – Изпълнение на фолклорен ансамбъл „Диана“ при МУ-Варна
10:50 ч. – Демонстрации и беседи в билковите работилници – ас. Петя Бойчева, ас. Галина Димова и Дарина Катеринова, с участието на деца и граждани


- работилница 1: Хербаризиране на билки, събрани от естествени находища край Варна;


- работилница 2: Демонстрации на различни начини на сушене на билките, създаване на билкови торбички против насекоми;


- работилница 3: Демонстрации за приготвяне на лечебни билкови продукти – билкови чайове, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи и др.

11:20 ч. – Дискусия с доц. Илия Желев
11:50 ч. – Викторина за билките
12:10 ч. – Рисуване на билки
12:30 ч. – Изпълнение на фолклорен ансамбъл „Диана“ при МУ – Варна

Коментари