Публикация

България е с най-нисък процент на профилактика сред държавите в Европейския съюз

България е с най-нисък процент на профилактика сред държавите в Европейския съюз

Инвитро специалистът д-р Елена Бангеева предупреждава, че липсата на профилактика е предпоставка за развитието на редица сериозни заболявания, включително и стерилитет.

 

 

Репродуктивните проблеми са все по-често срещани и това се дължи на много фактори като начин на живот, храната, която консумираме и липсата на профилактика. Проучвания показват, че в момента средната възраст, в която една жена забременява е 30-35 г.. За сравнение - преди години, средната възраст за раждане на първо дете е била 20-25 г. Въпреки напредналата медицина, научно доказано е, че с възрастта намаляват репродуктивните функции, както на жената, така и на мъжа.

 

"Трябва да се потърси лекарска помощ и да не забравяме профилактиката, както при жените, така и при мъжете. Пациенти под 35 години, при които повече от 1 година не се получава забременяване, трябва да потърсят специалист. Това се отнася и за пациенти над 35 години, при които повече от 6 месеца не се получава забременяване. Важно, за да не се губи ценно време.", споделя д-р Елена Бангеева, специалист по репродуктивна медицина в Инвитро Център „Доверие“.

 

Профилактиката е изключително важна във всички направления на медицината. Нужно е веднъж годишно да се прави профилактичен преглед, за да се предотврати развитието на различни заболявания. Всеки проблем, който е открит на по-ранен етап може да бъде разрешен и да не се губи време. Защото, когато говорим за инвитро процедури, те обикновено започват в една по-напреднала възраст, когато времето е много ценен ресурс. Именно затова не трябва да чакаме до последният момент, а трябва да вземем навременни мерки и да се обърнем към конкретния специалист. „Пациентите не трябва да отлагат срещата си със специалист по репродуктивна медицина. Колкото по-рано ни потърсят, толкова по-бързо и лесно ще решим проблема и ще стигнат до желания момент да имат свое дете“, съветва д-р Елена Бангеева.

 

Погледнато от друга гледна точка, много често двойките с репродуктивни затруднения, срещат и психически трудности по време на процеса по забременяване. Те се притесняват да признаят, че имат проблем и съответно дълго време отказват да се консултират със специалист. Много често вярват, че не са пълноценни родители, защото забременяването не се е случило по естествен път. Хората, които познават двойки с репродуктивни проблеми е добре да ги подкрепят и насърчават, защото психически процесът е наистина много тежък за бъдещите родители.

 

Инвитро процедурите са един от начините да се осъществи мечтата на двойките за дете. Инвитро центърът в Медицински комплекс „Доверие“ е много развит и е оборудван с най-модерната апаратура. Методите, които се използват са класическо инвитро оплождане, ICSI и IMSI. Изборът на метод се съобразява с изследванията на пациентите. Класическото инвитро оплождане е най-малко инвазивният метод. При ICSI се избира единичен сперматозоид, който се инжектира в яйцеклетката, след което процесът се наблюдава. IMSI е подобна процедура, където разликата е, че може да се избере сперматозоид с по-висока морфологична оценка.

 

За да се предотврати развитието на репродуктивни проблеми и загуба на ценно време, е важно да се отделя внимание на профилактичните прегледи и на консултацията със специалист при липса на бременност в определен период от време. Вземането на превантивни мерки помага за по-бързото решаване на проблемите и постигането на желания момент за осъществяване на бременност.

 

Инвитро център „Доверие“ е специализиран в двете полета на стерилната репродукция - мъжки стерилитет и намален яйчников резерв при жените. От началото на годината е в ход донорска програма за даряване на яйцеклетки. Подготовката за инвитро процедура започва на втория или третия ден на менструацията и продължава около 10 дни до деня на пункцията. Ембрионите се наблюдават до петия ден и тогава след оценка на процеса се извършва ембриотрансфер.

Коментари

Проблема не е в профилактиката! А в тълкуването на резултатите!