Публикация

Медицинският туризъм е бизнес за милиони

Медицинският туризъм е бизнес за милиони

В специалното интервю пред SafeNews, проф. д-р Тома Пожарлиев, хирург в Медицински комплекс „Доверие“, споделя какви са особеностите в медицинския туризъм у нас.

 

България е привлекателна дестинация за здравен туризъм за немалко чужденци. Притегателна сила са цените, които у нас са много по-ниски, а същевременно качеството е високо. Пациентите имат лесен достъп до високоспециализирани специалисти и не се налага да чакат месеци за преглед. В момента медицинския туризъм у нас на практика се осъществява като обучение на отделни граждани в конкретни болници у нас, единствено по тяхна инициатива, но без нужната организация и координация.

 

Каква е цената на лечението на злокачествени заболявания?

 

Лечението в България е много по-евтино, а се осъществява със същото качество, което получаваме и в чужбина. Престоят в болницата у нас е в пъти по-евтин в сравнение с болниците в другите страни. Консумативите, които са необходими за провеждане на лечението, в много случаи се заплащат допълнително от пациента.

Много български пациенти, които са диагностицирани у нас, се насочват за лечение към южните ни съседки. Качеството на лечение, което получават там е същото, с основна разлика в цената, която е в пъти по-висока. В чужбина се предоставят повече грижи и се обръща повече внимание на пациентите, но резултатът от лечението е един и същ. Хората търсят по-добро отношение, но това не винаги означава по-добро лечение.

 

Какво се случва с пациентите, които се лекуват в Турция?

 

Голяма част от пациентите, които са лекувани до някаква степен и бъдат изписани от болницата, след прибирането си в България се влошават и тогава търсят помощ от нашите болници, тъй като отпътуването за Турция обратно е свързано с допълнителни средства. В България здравната каса поема голяма част от разходите за операцията, но се случва по-бавно, тъй като процесът на одобрение е дълъг и се чака отговор от много специалисти.

 

Съобщаването на тежката диагноза трябва да бъде извършено с помощта на психолог, който следва да поднесе новината по специален начин, чрез различен подход. Здравната система трябва да бъде подобрена с повече контрол на качеството. Цената за здравеопазването трябва да бъде повишена.

 

Научете повече в цялото интервю:

 

Коментари