Публикация

Грижи за децата при екстремно високите температури

Грижи за децата при екстремно високите температури

В специалното интервю пред SafeNews, д-р Ралица Калинова, педиатър в медицински комплекс “Доверие”, споделя какви опасности крие топлото време и за какво трябва да внимават родителите. 

 


Първото нещо, на което следва да се обърне внимание, е топлинният удар при децата. Те са много по-склонни да го получат, отколкото възрастните. Средната телесна температура е с няколко стотни по-висока при децата и оттам следва по-голямата вероятност от прегряване. Физически активните деца се загряват много по-бързо, като при тях метаболитните процеси са ускорени. 

 


Как да разпознаем топлинния удар?

 


Първите симптоми, по които може да се установи дали има прегряване при детето, е чувството за безсилие, агресивно и гневно състояние, учестено дишане и червена кожа. Възможно е да се появи главоболие и гадене. Важно е родителите да могат да различат слънчевия от топлинния удар. При слънчевия удар тялото интензивно се поти. Това се получава от защитната реакция на тялото, което се опитва да се охлади. При топлинния удар тялото спира да се поти, кожата изсъхва и почервенява. 

 


При наличието на тези признаци, детето следва да се прибере на прохладно място, или ако е на слънце, да се осигури сянка. Необходимо е да бъде намокрено, тъй като кожата се изсушава. Ако детето започне да повръща, е препоръчително да посети лекар. 

 


Съвети за предпазване на детето от прегряване 

 


Именно затова е задължително дете до две години да пропуска най-горещите часове на басейна или плажа. За да се избегне допълнително изгаряне, е хубаво да се използва слънцезащитен крем с фактор 50. Хидратацията е важна и е препоръчително да се изпиват около два литра вода на ден. Храната трябва да бъде лека и най-добре плодове и супи, течни храни. Детето следва да бъде облечено в памучни широки дрехи, за да му бъде прохладно. 

Коментари

А КАКВО СЪВЕТВАТЕ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ РОДИТЕЛИТЕ НА НОВОРОДЕНИТЕ БЕБЕТА И КЪРМАЧЕТАТА, БИЛО ТО ЗА ТЕЗИ НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ, БИЛО ТО ЗА ТЕЗИ КОИТО СА САМО НА АДАПТИРАНО МЛЯКО?