Публикация

Нов тест открива дефектни протеини, свързани с паркинсон, години преди първите симптоми

Нов тест открива дефектни протеини, свързани с паркинсон, години преди първите симптоми

Разработването на антипаркинсонови лекарства, които не само облекчават симптомите, но и лекуват причината, е трудно. Когато се появят първите симптоми, мозъкът вече е силно увреден. Нов тест за ранно откриване може да промени това.

Тест открива дефектни протеини още преди появата на симптомите

Целта на теста е да открие определени протеинови молекули, които се сгъват неправилно при хора с болестта на Паркинсон и следователно се слепват. Това от своя страна причинява смъртта на определени нервни клетки в мозъка. Тези така наречени алфа-синуклеинови протеини могат да бъдат открити в цереброспиналната течност с помощта на новоразработен тест – дори преди да се появят първите симптоми на болестта на Паркинсон. Досега слепналият протеин можеше да бъде открит в мозъка само след смъртта на пациента.

 

Международен изследователски екип от САЩ, Израел и Германия установи, че иновативният тест сега позволява поставянето на диагноза на много ранен етап – крайъгълен камък. Тъй като разследването сега дава възможност да се тестват нови лекарства за Паркинсон във време, когато мозъкът на засегнатите все още е сравнително малко увреден.

Ваксинация срещу дефектни протеини

Например, в момента се провеждат изследвания на активни съставки, които действат като ваксинация срещу алфа-синуклеин. След това имунната система атакува проблемните структури и ги разгражда по целенасочен начин, така че да не се отлагат в мозъка на първо място.

 

За целите на проучването изследователите са изследвали общо 1123 души. Включени са пациенти с диагностицирана болест на Паркинсон, хора с предварителни стадии на заболяването и група със здрави хора за сравнение. В зависимост от генетичния вариант, който е в основата на болестта на Паркинсон, новият тест успя да идентифицира пациенти с точност от 93 или 72 процента въз основа на техните алфа-синуклеинови профили.

Късната диагностика бави изследванията на лекарствата

Понастоящем заболяването се диагностицира само когато вече се появят типични симптоми като двигателни нарушения. В този момент обаче болестният процес в мозъка вече протича от много години. „Така че всъщност сме закъснели с диагнозата, защото много нервни клетки вече са загинали“, казва Катрин Брокман, служител в изследването и ръководител на амбулаторната клиника за Паркинсон в Университетската болница в Тюбинген. Активните съставки, които предотвратяват патологичните процеси, имат само ограничен ефект. Това също прави толкова трудно намирането на ефективни лекарства за болестта на Паркинсон.

 

С новите тестове новите лекарства могат да се използват много по-рано и следователно по-евтино във времето. Тестът работи най-добре с мозъчна течност (ликвор), която може да бъде получена от канала на гръбначния мозък. Изследователите обаче изследват и по-малко инвазивни възможности, като се опитват да открият алфа-синуклеин в кръвта , кожата и лигавиците.

Първите симптоми обикновено са на 60-годишна възраст

Паркинсоновата болест е едно от най-честите невродегенеративни заболявания. Първите симптоми обикновено се появяват на възраст между 50 и 60 години. Но има и пациенти с Паркинсон, които са по-млади.

Първите признаци на заболяването включват безсъние и нарушение на обонянието. По-късно са характерни двигателни нарушения като неконтролирано треперене на ръцете, смущения в походката и внезапно замръзване на движенията. Паркинсоновата деменция се проявява в късен стадий.

Понастоящем няма лечение за болестта, но симптомите могат да бъдат значително подобрени за дълъг период от време с помощта на лекарства или мозъчен пейсмейкър.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари