Публикация

Д-р Маджаров: SMS ще предупреждава пациентите за извършени на тяхно име медицински дейности

Д-р Маджаров: SMS ще предупреждава пациентите за извършени на тяхно име медицински дейности

Системата с есемеси е въведена в много сфери, като банковата. Всяко действие, което правим като лекари към НЗОК, е чек за плащане. Редно е, когато се направи такава заявка към Касата, потребителят да бъде уведомен. Съобщенията могат да се изпращат от софтуер с електронен идентификатор. Това вероятно ще стане или до края на годината, или от 1 януари, заяви д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българския лекарски съюз, пред Нова телевизия.


По думите му

това ще има дисциплиниращ ефект, ще доведе и до по-добра информираност

„Не е добре да обвиняваш лекарите, че не си знаел, че лежиш в болница, сега вече пациентите ще бъдат информирани.


Около 2 млн. годишно се планират за хоспитализации. Имаме ниски цени на здравни услуги заради раздут обем. В някои случаи става дума за 15 - 20 пъти разлика между лекарските заплати в отделните болници. Цялото финансиране на клинични пътеки е изостанало с 30-40%“, обясни той.


Д-р Маджаров коментира и

разкритата схема за източване на средства с участието на лекари

„Средствата се осигуряват не от НЗОК, а от държавата - трансфер за закупуване на помощни средства. Така че по-коректно е да се твърди, че се източва държавата, ако се докаже. Има много колеги с влезли в сила присъди, свързани с дейността им като лекари, те са загубили правата си. Съдът изпраща уведомление за присъдите и ние ги сваляме от регистъра“, посочи още председателят на УС на БЛС.
Източник: Нова телевизия

 

Коментари

Който няма GSM ! Как ще стане тази работа? Изглежда лекарския акъл не е толкова дълъг! За да се сети за това!  После се чудим защо тези не си познават Занаята!