Публикация

Честит Световен ден на фармацевта

Честит Световен ден на фармацевта

Уважаеми, колеги,


25-и септември e Световният ден на фармацевта, а тази година мотото е „Магистър-фармацевтите укрепват здравната система“.

Ролята на фармацевта е все по-съществена, в условията на задълбочаващ се недостиг на лекарствени продукти

На този ден през 1912 г., преди 111 години, е създадена Международната федерация на фармацевтите (FIP), в която към момента членуват 152 Национални фармацевтични организации, включително БФС, много академични институции и индивидуални членове.

Нелека е съдбата на фармацевтите в България

Ние имаме по-малко правомощия в аптеките от колегите си в повечето европейски страни. Въпреки че сме най-достъпните медицински специалисти и сме най-квалифицирани в областта на познанията за лекарствата, в аптеката не са регламентирани дори дейности по промоция на здравето и рационална лекарствена употреба. Имаме едно от най-високото ДДС на лекарствата в Европа, със сигурност най-ниските надбавки при ценообразуването и в условията на задълбочаващ се недостиг и засилваща се вертикална и хоризонтална интеграция ние все пак някак успяваме да продължаваме да имаме доверието и уважението на пациента.


Благодарим Ви, колеги!


Със своя професионализъм, желание за себеусъвършенстване и емпатия към хората Вие продължавате ежедневно да показвате на обществото колко хуманна и необходима е професията ни.


Нека продължаваме да сме разумни и мъдри, но и упорити и непреклонни. Нека се подкрепяме взаимно, да сме единни и безкомпромисни, когато сме прави, за да ни оценят и взимащите решения за съдбата на България, освен пациентите!


Честит Световен ден на фармацевта, колеги!


УС на БФС

Коментари