Публикация

Билките в Аюрведа терапиите - естествен дар за здраве (част III)

Билките в Аюрведа терапиите - естествен дар за здраве (част III)

Аюрведа, древната индийска система за здраве и хармония, е известна със своята дългогодишна история на използване на билки и природни съставки за лечение на различни здравословни състояния, включително кашлица, болки в гърлото, подуване и газове, храносмилателни нарушения. Тази древна наука се основава на принципите на баланс и хармония между тялото, ума и душата и насърчава използването на природни ресурси за подобряване на здравето и благополучието.

 

Вижте още част I

Билките в Аюрведа терапиите - естествен дар за здраве 

 

Когато става въпрос за кашлица и болки в гърлото, а също така подуване на корема и газове, аюрведа препоръчва използването на билки. Сред най-популярните са Гигантския копър (Ferula asafoetida), Гарденията (Gardenia gummifera), Канелата (Cinamomum zeylanicum), Черния пипер (Piper nigrum), Еуфорбията (Emblica officinalis, Phyllanthus emblica) и Бодлиияв бамбук (bambusa arundinacea).

 

Аюрведа и гигантският копър

научно известен като Ferula asafoetida или просто асафетида, са тясно свързани по отношение на традиционната индийска медицина и използването на природни ресурси за подобряване на здравето. Гигантският копър е растение, което произхожда от Афганистан и се отглежда предимно в Индия и Иран.

 

 

 

Асафетидата е известна със свойството си да облекчава стомашните болки, а също наличието на подуване и газове. Тя помага на стомаха да се успокои и намали излишното газообразуване. Използва се при храносмилателни нарушения, като разстройства на храносмилането, диспепсия и синдром на раздразнено черво. Тя може да подпомогне процесите на храносмилане.

 

В аюрведа се смята, че асафетидата има и свойства, които помагат при кашлица и облекчават болките в гърлото. Причината е, че тази билка съдържа активни съставки с антиинфламаторни свойства. Затова тя  е полезна при лечението на различни възпалителни състояния, каквото е болките в гърлото.

 

Гарденията, научно известна като Gardenia gummifera

е растение, което има своето място в системата на аюрведа.

 

 

Тя се среща в различни региони на Индия и има противовъзпалителни свойства. Ето защо тази билка се използва за облекчаване на болки, включително мускулни, стомашни и болки в гърлото. Различни изследвания са показали, че гарденията може да подпомогне имунната система и да укрепи тялото срещу инфекции и заболявания. Гарденията има успокояващ и релаксиращ ефект върху нервната система и може да помогне при стрес и тревожност. Тя може да подпомогне храносмилането и да помогне при храносмилателни нарушения.

 

Канелата (Cinnamomum zeylanicum) е ароматичен корен

който е добре познат и широко използван в аюрведа, традиционната индийска медицина. Тя се извлича от кората на кореновата система на дървото и има много разнообразни приложения и лечебни свойства. Канелата подобрява храносмилането - стимулира продукцията на топлина в стомаха и помага на тялото да разгражда храната по-ефективно. Счита се за имуномодулатор и може да подпомогне имунната система в борбата с инфекции и болести. Това свойство е особено полезно през студените месеци, когато имунната система е изложена на по-голям риск.

 

 

Коренът на растението съдържа противовъзпалителни съставки, които могат да помогнат при възпалителни състояния в тялото. Канелата се използва и като антисептик, особено при заболявания на устната кухина и гърлото.

 

Черният пипер (Piper nigrum) е един от най-широко използваните подправки в аюрведа

Този подправка е известен не само със своят отличен вкус, но и с богатите си лечебни свойства. Черният пипер се използва за подпомагане на процесите на детоксикация и очистване на тялото. Той може да помогне на тялото да се очисти от токсините. Счита се за усилвател на храносмилането. Като стимулира продукцията на стомашните сокове, той подпомага ефективната храносмилателна дейност и подобрява асимилацията на храната.

 

 

Черният пипер има антисептични и антибактериални свойства, които могат да помогнат в борбата с различни инфекции и болести. В аюрведа той се използва при различни възпалителни състояния и може да помогне при облекчаване на възпаленията в тялото. Освен това той помага при дихателни заболявания - облекчава кашлицата и симптомите на простуда.

 

Еуфорбията (Emblica officinalis), известна още като Амла или индийско грозде

е едно от най-ценните и често използвани растения в аюрведа и е много богато на витамин C. В 100 грама свежи плодове се съдържат до 600-700 мг витамин C. Този антиоксидант е от съществено значение за подпомагането на имунната система и борбата срещу свободните радикали.

 

 

Еуфорбията има антисептични и противовъзпалителни свойства, които я правят полезна при облекчаване на възпалителни състояния и нарушения в тялото. Използва се като средство за укрепване на имунната система. Тя подпомага тялото да се справя с инфекции и болести по-ефективно.

Еуфорбията стимулира производството на храносмилателни ферменти и може да помогне при доброто усвояване и обработка на храната.

 

Бодливият бамбук (Bambusa arundinacea), известен още като "Ванш" или "Бамбусов трън"

е важна растителна съставка в аюрведа. Той се използва като мощен инструмент за детоксикация и очистване на тялото. Той може да помогне за премахване на токсини и ненужни отпадъци, особено в бъбреците и пикочната система. Този вид бамбук подпомага храносмилането и облекчава храносмилателните нарушения. Той може да се справи с проблеми като газове, подуване и неудобство в стомаха.

 

 

Бодливият бамбук има противовъзпалителни свойства и може да помогне при облекчаване на болки и възпаления, особено в ставите и мускулите. Има антисептичен ефект и се използва за лечение на рани и инфекции на кожата. Той е богат на минерали като калций и силиций, които помагат при укрепването на костите и ставите. Може да подпомогне кръвообращението и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Вижте още част I

Билките в Аюрведа терапиите - естествен дар за здраве (част II) 

 

 

 

 

Коментари