Публикация

Безплатно измерване на кръвна захар на 14 ноември в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

Безплатно измерване на кръвна захар на 14 ноември в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

На 14 ноември – Световният ден за борба с диабета, Отделението по ендокринология и болести на обмяната организира безплатно измерване на кръвна захар. Акцията ще се проведе от 8:00 до 12:00 ч. в централното фоайе на болницата. Не е необходимо предварително записване.


Екипът лекари в Отделението по ендокринология и болести на обмяната в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда обръщат особено внимание на

усложненията на захарния диабет

защото именно те, а не кръвната захар сама по себе си, са основната причина за влошено качество на живот и повишена смъртност сред болните. Припомнят още, че най-честите усложнения са свързани със сърдечносъдовата система и бъбречната функция, както и че всяко трайно подобрение на кръвната захар води до намалена честота на инфаркти, инсулти, бъбречна недостатъчност и увеличава преживяемоста на диабетика.


„Налице е бавна положителна тенденция за подобрен достъп до здравна помощ при ендокринолог. Разширява се и пакетът от изследвания по здравна каса. Необходимо е още повече да се намалят рестрикциите за броя на прегледите и изписването на съвременни медикаменти, предвид множеството съпътстващи заболявания на пациентите, което изисква по-чест и мултидисциплинарен подход на наблюдение и лечение“ – отчита доц. д-р Лъчезар Лозанов, началник на Клиниката по вътрешни болести, в чиято структура е Отделението по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ Токуда.


„Препоръчваме

пациентите да измерват своята кръвна захар поне 2 пъти годишно

а тези от рисковите групи и по-често. Важно е да се обръщат навреме към лекар – ендокринолог, ако резултатът е извън референтните стойности. Сега се установява, че диабетните усложнения, засягащи очите, сърцето и периферната нервна система /краката/, се регистрират в начален стадий - още на етап предиабет – състояние, предхождащо диабета - което налага да не подминаваме горно-граничните стойности на кръвната захар. Нашият призив е, изследвайте се, за да няма неприятни изненади на по-късен етап“, споделя д-р Десислава Горчева, началник на Отделение по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ Токуда.


***
Всяка година на 14 ноември светът отбелязва деня за борба с диабета – най-голямата кампания за повишаване осведомеността за ексалиращата заплаха за здравето от това заболяване. Фокусът на тазгодишната кампания е върху забавянето или предотвратяването на диабет тип 2, както и върху свързаните с него усложнения.
Световният ден за борба с диабета е учреден през 1991 г. от Международната федерация за диабет (International Diabetes Federation) и Световната здравна организация, а през 2006 г. е приет и за официален ден на ООН.

Коментари