Публикация

Здравната комисия прие правила за извършване на телемедицина

Здравната комисия прие правила за извършване на телемедицина

Депутатите от здравната комисия в парламента приеха правила за извършване на телемедицина -  диагностични, лечебни, рехабилитационни и профилактични дейности от разстояние чрез медицински и информационни технологии. 

 

Тези дейности ще могат да се извършват след регистрация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, където ще се създаде и публичен регистър на физическите и юридическите лица, предоставящи медицински дейности от дистанция.

 

Даването на информирано съгласие от страна на пациента ще се извършва чрез онлайн платформата, която се ползва, и на достъпен за пациента език. Пациентите ще бъдат уведомявани за разходите при оказване на подобен тип медицински дейности от разстояние.

Те обаче няма да могат да се извършват при спешни състояния

Това предвиждат предложенията за промени в Закона за здравето, които членовете на парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо гласуване.

"Може би е дошло време за възможност за купуване на лекарства от разстояние, категорично под контрола на магистър фармацевт, който ще е отговорен за всяка транзакция",

заяви председателят проф. Костадин Ангелов.

Част от тях засягат задълженията на пациентите

Те трябва да спазват назначените им терапии, а когато потърсят медицинска помощ, да предоставят своевременно достъп до цялата информация за здравословното си състояние. 

 

Предвидено е пациентите да бъдат задължени да участват в законовите дейности по превенция, профилактика и неразпространение на заразни заболявания.

 

Те ще са длъжни с действията си да не уронват честта или достойнството на медицинските специалисти, както и да не разпространяват неверни данни за тях, а също и за проведените диагностични и лечебни процедури.

Пациентите не могат да прилагат заплахи или насилие спрямо медицинските специалисти,

както и да влизат в лечебно заведение с оръжие, освен ако то се носи по служба, предвиждат още промените.

Коментари