Публикация

Проф. Бойчо Ланджов е избран за ректор на МУ София

Проф. Бойчо Ланджов е избран за ректор на МУ София

Проф. Бойчо Ланджов бе избран за ректор на Медицинския университет - София с огромно мнозинство: 310 гласа от общо 344 гласували делегати на проведеното на 13 декември Общо отчетно-изборно събрание. То беше свикано, след като стана ясно, че досегашният ректор на учебното заведение акад. Лъчезар Трайков навършва пределно допустимата от закона възраст, поради което не може да довърши мандата си.

 

Проф. Ланджов е проподавател в Катедрата по анатомия на МУ-София. Завършил е Магистърска степен по Медицина през 1998 г. в Медицинския Университет-София. Преминава през цялата академична стълбица от асистент до професор в Катедрата по анатомия. Има специалност по Ортопедия и травматология.

Научно-изследователската му работа включва:

176 пълнотекстови публикации /с IF-74 бр., в реферирани списания -102 бр./ и над 200 резюмета в наши и международни списания и научни прояви /общ IF от статии и резюмета: 143,42/; 19 научни проектa към СМН на МУ-София и МОН; съавтор на 6 учебни пособия за ученици, студенти и специалисти по медицина и дентална медицина; рецензент към редица международни списания: "Journal of Chemical Neuroanatomy", "Letters in drug desine & discovery",  "Cureus"," IJAV" и др.; съвместни научни разработки със световно известни изследователи от САЩ и Европа като Prof. J. Stamm, Assoc. Prof. F. Denaro и L. Edelstein, сътрудник на нобеловия лауреат Frances Crick; Prof. R. Shane Tubbs, директор на научната фондация в Сиатъл, автор на над 1000 рецензирани публикации, десетки книги и редактор на Gray’s Anatomy и Netter’s Atlas of Anatomy; Prof. L. Olewnik, Prof. R. LaPrade и др.; разработки с изследователи от различни научни направления в България: Ортопедия и травматология, Неврохирургия, Кардиология, Фармакология, Фармация, Патофизиология, Съдебна медицина, Образна диагностика, Дерматология, Физиотерапия, Кинезитерапия, Имунология на размножаването, Невробиология и др.

Учебно-преподавателска дейност:

Лекции, упражнения и изпити по анатомия, хистология, цитология и ембриология (на български и английски език) на студенти от I и II курс по медицина, дентална медицина, фармация, втора магистратура за ЛЧХ и специализанти; провеждане на конкурси за асистенти към КАХЕ; участие в изпитни комисии за специалност по „Анатомия, хистология и цитология"; научен ръководител на 2 и научен консултант на 3 успешно защитили докторанти; съвместни разработки с десетки студенти и млади учени по медицина, които печелят многобройни награди от научни симпозиуми и конгреси.

 

Носител е на Награда „PANACEA“ за висок професионализъм и значими постижения в организирането и осъществяването на преподавателската, научноизследователската и експертна дейност, МУ-София, 2020 г. 

 

Проф. Ланджов е сред най-обичаните и уважавани преподаватели на анатомия в МУ-София, продължител на класическата анатомична школа, личност с широки познания в медицината и богата обща култура. Носител е на Награда „Любим преподавател“ на МУ-София в областта на Медико-биологичните науки, 2022 г.

 

Пред CredoWeb преподаватели от различни катедри на университета изразиха одобрението си за кандидатурата му като млад и активен учен и преподавател, представител на една от фундаменталните специалности в медицинската наука.

Коментари