Публикация

Световен ден за борба с рака. Каква е профилактиката?

Световен ден за борба с рака. Каква е профилактиката?

Бих нарекла 4-и февруари Ден на осъзнатост по отношение на злокачествените заболявания или по-точно злокачествените солидни тумори. През 2020 г. в световен мащаб са регистрирани около 19,3 милиона нови случая на злокачествени солидни тумори и са настъпили почти 10 милиона смъртни случая, коментира проф. д-р Жасмина Михайлова, д.м., началник на Клиника „Медицинска онкология“ на ВМА по повод Световния ден за борба с рака.


Тази статистика ни изправя пред сериозни проблеми, които, започвайки с осъзнатостта за злокачествените заболявания, трябва да се подредят както следва.

Познаването и обучението по онкология

Разбира се, когато на български казваме „рак“ би следвало да знаем, че става въпрос за много различни заболявания, с различна биология, локализации, хистология, генетичен профил, клинична картина и най-важното прогноза. Трябва да се знае, че прогнозата при злокачествените солидни тумори варира от пълно излекуване, наричано често пълна ремисия, до, за съжаление, влошени случаи, диагностицирани в четвърти стадий, неотговарящи на терапия, с органна недостатъчност и изразени симптоми.


За първи път в България, МУ – Варна през миналата година прие в хорариума си обучение по медицинска онкология със съответната продължителност и задълбоченост.


Медицинската онкология включва различни интердисциплинарни области и аспекти за цялостно третиране на пациентите със злокачествени солидни тумори, но главната ѝ задача е да осъществява системна лекарствена терапия с противотуморни медикаменти. Медицинската онкология е включена в Европейската директива 2005/3б/ЕС за професионални квалификации на 3 март 2011 г. От 2007 г. медицинската онкология е разпозната като самостоятелна специалност в България, а от 2011 г. ВМА е база за специализация по медицинска онкология.

Профилактиката

Едно финландско епидемиологично проучване на Seppa К и колектив, публикувано тази година в European Journal of Cancer, представя данните, че наднормено тегло и повишена консумация на алкохол са причина за всеки 10-и диагностициран случай с рак.


Появата на злокачествените заболявания е резултат на комплексни фактори и механизми, където роля има генетичните фактори, наследствената предиспозиция, вредните фактори на околната среда, начинът на живот, като последният включва начини за контролиране на ежедневния стрес, посредством дихателни техники и физическа активност, рационално и правилно хранене и други. Според цитираното по-горе проучване, както и съгласно известните досега епидемиологични факти, факторите, над които имаме контрол и можем да променим с дисциплина и усилия на волята, са тютюнопушенето, наднорменото телесно тегло (BMI-body mass index), консумацията на алкохол, заседналият начин на живот в смисъл на липса или ограничена физическа активност и липсата на раждания в живота на жената.

Скрининговите програми и достъп до съвременно противотуморно лекарствено лечение

Съгласно статистическите данни от 2020 г. за първи път карциномът на млечната жлеза измести белодробният карцином като най-често диагностициран злокачествен солиден тумор в света, с приблизително 2,3 милиона нова случая.


В повечето западни страни и в САЩ смъртността от този вид карцином намалява, в резултат на скрининговите програми и на добрите реимбурсни политики, водещи до въвеждането в клиничната практика на всички нови и активни лекарства без забавяне и не на последно място на адекватните симптоматични грижи на пациентите, провеждащи активно противотуморно лечение. Смъртността от карцином на млечната жлеза в източноевропейските страни, включително и в България, не само, че не намалява, но в някои страни като Македония се увеличава, в други – като България например – остава непроменена от години насам.


Данните от проучване на Caswell-Jin JL и сътрудници, публикувано на 16 януари 2024 г. в JAMA, показват, че в САЩ смъртността от този вид карцином за период от 44 години е намаляла с 58%. Тази голяма редукция е резултат, от една страна, на наличния мамографския скриниг, а от друга – на адекватното мултидисциплинарно лечение на операбилната и локално-аванисирала болест, както и на съвременното противотуморно лекарствено лечение, прилагано в клиничната практика при метастатичния карцином на млечната жлеза.


Прецизната медицина е резултат на откриването на драйвърни генетини алтерации за туморен растеж при различните туморни локализации, възможността за тестване на тези алтерации и приложението на таргетна терапия в клиничната практика при наличие на съответната алтерация. В днешния ден на осъзнатост за онкологичните заболявания призовавам отговорните личности и институции да обърнат внимание и на онкологията, защото всички ние искаме едно – хората да живеят по-дълго и по-добре, призовава проф. Михайлова.

Коментари

как ще коментирате небиволол за лечение на рака на гърдата - това което знаем или нещо повече