Публикация

Д-р София Ангелова: При първите симптоми на грип - останете си вкъщи

Д-р София Ангелова: При първите симптоми на грип - останете си вкъщи

Както снощи здравният министър проф. Хинков каза, че пикът на грипа тръгва надолу, което е добре, но че и по време на опашката на грипа също се боледува - това коментира в студиото на "Денят започва" пулмологът д-р София Ангелова.

 

При първите симптоми на грип - отпадналост, болка в мускулите, силно главоболие, висока температура, трябва да си останем вкъщи, посъветва д-р Ангелова:

"Тръгвайки към лекарските кабинети, вие ще посеете вируса, защото ще преминете през много хора, а заразяването става бързо. Първото нещо, което съветваме да се направи е бърз тест - комбиниран, за да може да отличим грип или ковид. Дори и да е отрицателен теста, сме длъжни да започнем лечение, защото за грипа лечение има. За ковид - в момента Омикрон, или останалите респираторни вируси нямаме сериозно оръжие в ръцете си."

Лечението се започва с две групи медикаменти и втората задача е болните да се свържат с техния лекар.

"Изпуснем ли обаче "златните 48 часа", тогава рискуваме да стигнем до усложнение. В момента ни посещават две групи пациенти - първата са тези, които са преминали грипа и след това отиват на контролен преглед. Но втората група са хората с усложнения - пациентите с пневмонии", поясни пулмологът.

Пневмонията не винаги може да се улови със слушалка и затова най-добре е да се направи рентгенова снимка.

Коментари