Публикация

Проф. Бойчо Ланджов, ректор на МУ-София: Фокусирани сме върху укрепване и разширяване на научната инфраструктура на университета

Проф. Бойчо Ланджов, ректор на МУ-София:  Фокусирани сме върху укрепване и разширяване на научната инфраструктура на университета

Проф. Ланджов, в какво състояние поехте МУ-София, изненада ли Ви нещо, което установихте, когато поехте ректорския пост?

Медицинският университет - София е най-старото и авторитетно висше медицинско училище в страната. Това е най-значимата школа за здравни специалисти, обучавани от утвърдени академични преподаватели. МУ-София заслужава да има достойна база, свой дом, в който да се помещава администрацията, да има модерни аудиторни, зали и кабинети. От дълги години буксува процесът по изграждането на сградата на МУ-София. Извършени са някои ремонтни дейности, които за мащабите на Университета са недостатъчни. Понастоящем Ректоратът и Деканатът на Медицинския факултет се разполагат в помещения под наем. Факултетът по обществено здраве, в който се обучават стотици студенти – бъдещите медицински сестри, акушерки, здравни политици и мениджъри, също е под наем. Централната медицинска библиотека и Департаментът по езиково обучение и спорт са във вековни сгради с гредоред. Предстои да се пристъпи към  изготвяне на проект за изграждане на допълнителна сграда към Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, който също значително се забави. Ще ускорим в максимална степен процедурите по изграждане и строително-ремонтни дейности на студентските общежития. Всичко това ме амбицира в спешен порядък да се фокусирам именно върху инвестиционната политика за построяване на административно-учебна сграда на мястото на бившия студентски стол в комплекса на „Александровска болница“ – сграда, каквато нашият университет заслужава.

Кой е главният Ви приоритет за мандата?

Стартирам с най-неотложните въпроси относно материално-техническата база на Медицинския университет-София. Това е приоритетна задача за мен и екипа ми. Но някак символично в седмицата след встъпването ми в длъжност бях поканен на церемонията по връчването на отличията на Рейтинговата система на университетите в България, за да получа отличието от името на МУ-София за първо място във всичките пет направления, които университетът обхваща. В тази връзка осъзнавам огромната отговорност за опазване на традициите за висок стандарт в науката и образованието, с които Медицинският университет -София се слави и аз последователно ще полагам усилия да се утвърждават и надграждат.

Амбициран съм да се стимулират активности по сключване на договори за различни форми на изнесено обучение и съвместни учебни програми с чуждестранни висши училища, съобразно действащото законодателство, а също и привличане на чуждестранни студенти и докторанти по обучаваните специалности в МУ-София.

Какво може да се направи, за да бъдат мотивирани преподавателите, така че да са истински учители и ментори на студентите си, а те – от своя страна – да излизат от Университета като конкурентни здравни кадри?

Студентите на Медицинския университет – София са особена категория студенти – това са младежи, които осъзнато и последователно са се подготвяли, за да станат част от този елитен университет, а постъпвайки в него се посвещават на научното медицинско знание и практика.

За мен предаването на професионални знания е призвание и мисия. Изпитвам истинско удоволствие от контакта с младите, любознателни и интелигентни студенти, които осъзнават шанса да попият опит от своите учители. Приоритетна задача в качеството ми на Ректор е да се старая да създам най-добрите условия за обучение и студентски живот за възпитаниците на МУ-София. Предвиждам реорганизация на учебния процес, насочена към повишаване на качеството на обучение в професионалните направления с приложение на съвременни методи  и подходи на преподаване, като:  разширяване на методите на 3D-обучение в предклиничните дисциплини, изграждане на Симулационно-тренировъчен център за практическа подготовка и въвеждане на мултидисциплинарен подход с методите на проблемно-базираното обучение и студент-центрирания подход, в условия на засилваща се конкурентна среда, както и предвид предстояща акредитация от НАОА.

Фокусирани сме върху укрепване и разширяване на научната инфраструктура на МУ-София, както по линия на участие в национални и международни научни проекти, така и във връзка с проект  „Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие на МУ-София“, във връзка с решение на Министерския съвет от 22.07.2021 г. за придобиване на статут на МУ-София на научноизследователски университет. Предвижда се създаване на звено, което ще информира и подпомага техническото оформление на проектите.

Смятате ли, че за МУ-София е приложима стратегията за лесен прием на студенти, но сериозно пресяване на приетите и завършване само на реално изучилите медицинските науки?

МУ-София има утвърдени традиции и доказали се с десетилетия ефективни образователни подходи. Принципът на структуриране на обучението по медицинските специалности следва стриктна научна логика по надграждане на знанията за медицинската наука и практика, което е приложимо при студенти с високо ниво на подготовка при постъпването в МУ-София по природни науки на конкурентен принцип. Поради това не виждам смислена причина за промяна на цялостната концепция и организация на кандидат-студентската кампания и образователния модел, който формира висококвалифицирани медицински специалисти, които са гръбнакът на здравната система в България, а и прославят страната ни по света.

 

С проф. Ланджов разговаря Петър Галев

Коментари