Публикация

Алергия към домашни любимци – какво трябва да знаем

Алергия към домашни любимци – какво трябва да знаем

Домашните любимци са като част от семейството. Идеята да се разделим с тях, когато се установи алергия, е трудна. Логично възниква въпросът, има ли начин да успешно да управляваме болестта и същевременно да запазим животното у дома?

Това е доста трудно, но не и невъзможно.

  • Една от важните мерки, които можете да вземете е да създадете в дома си зона, в която алергените липсват или са в минимални количества. Това е най-често мястото, в което прекарвате най-много време от денонощието, а именно спалнята. Това означава, че не бива да допускате домашния любимец в нея.
  • Използвайте пречиствателни на въздуха, както в това помещение, така и в останалата част от жилището.
  • Къпете животното всяка седмица, когато това е възможно.
  • Придържайте се към предписаната терапия за контрол на алергията.

 

 

Най-чести са алергиите към кучетата и котките, може би защото те са и най-разпространените домашни любимци. Интересното е, че симптомите обикновено възникват в детска възраст, но не е рядкост да се проявят за първи път и при възрастните.

Алергии към кучета и котки

Алергията към кучета и котки се дължи на протеините, които се намират в слюнката, кожата и косъма на животното. Когато човешката имунна система ги разпознае като заплаха, тя реагира като произвежда антитела и химикали, които предизвикват алергични симптоми. Симптомите на алергия към кучета и котки могат да варират от леки до тежки и да включват кихане, сълзене на очите, свръхчувствителност на кожата, сърбеж, обриви, дихателни затруднения и дори астма при някои хора. Алерголог може да потвърди диагнозата.

 

Интересен факт е, че има разлики в силата на алергичната реакция в зависимост от това, каква порода е кучето или котката. Някои породи се смятат за по-малко алергенни, защото изпускат по-малко косми или слюнка, което може да намали риска. Примери за подобни породи при кучетата са пуделите, бишон фризе, малтийски бишон, шнауцер, булдог и други. При котките, това са сиамските, руска синя котката, сфинкс, породите рекс, шотландски фолд и някои други.

 

 

 

Това не означава, че при тях алергиите са изключени. Поради по-малкото количество алергени, които излъчват, те често са по-добра опция за чувствителните хора. Все пак ако сте алергичен, преди да вземете котка или куче от някоя от тези породи, е важно да направите тестове и да се консултирате с Вашия лекар.

Алергии към гризачи

Алергиите към гризачите, като мишки, плъхове, хамстери, зайци и други са сравнително рядко срещани. Все пак те могат да се появят при някои хора, които са особено чувствителни към изпражненията, урината, косъма или секретите на тези животни. Симптомите могат да варират в зависимост от индивидуалната чувствителност на човека, но обикновено включват кихане, сълзливи или зачервени очи, свръхчувствителност на кожата, сърбеж, обриви, дихателни затруднения и дори алергичен контактен дерматит.

Алергии към птици

Алергиите към птици са доста рeдки, но все пак може да се случат при някои хора, особено ако са изложени на птичи пера, кожа и изпражнения. Симптомите са подобни на вече изброените и за другите животни. Сред птиците, при които има по-чести оплаквания от предизвикана алергия, са папагалите и гълъбите. Канарчета обикновено не са източник на алергии. Те са чистоплътни птици и не изпускат силни алергени, които да предизвикат реакции при хората. Макар и много рядко, те все пак могат да бъдат източник на алергия при някои индивиди.

 

 

 

Има и по-специфични алергии, свързани с птиците и по-конкретно с техните пера или пух, които могат да бъдат използвани при производството на възглавници. Те могат да задържат прах и преди всичко акари, които са известни алергени. В някои случаи перата във възглавниците могат също да задържат замърсители, микроорганизми, влага и др. Тези фактори могат да предизвикат алергични реакции, дихателни затруднения или кожни раздразнения.

Алергии, свързани с рибките в аквариумите

Малко известно е, че и рибките може да станат повод за алергични проблеми. Опасността тук, разбира се, не идва от директния контакт с тези домашни любимци, тъй като едва ли на някого може да му хрумне да ги гали. Виновна е най-вече храната за рибки, в която има рибни протеини, растителни съставки, витамини, минерали и други добавки. Към тях може да има чувствителност. Потенциални алергени могат да бъдат още някои консерванти, с които се обработва храната.

 

Алергична реакция може да дойде и при почистването на аквариума. Освобождават се частици или аерозоли с алергени от изпражненията на рибките. Използвайте защитни ръкавици и предпазна маска.

 

 

 

Има ли пълно излекуване?

За съжаление, както при всички алергии, и при тези, причинени от животни, няма пълно излекуване. Ето защо се залага на успешно управление на алергията. Стратегиите са няколко:

  • избягване на контакт с животните;
  • регулярно почистване на дома;
  • често пране на килими и мека мебел;
  • използването на филтри за пречистване на въздуха в помещенията;
  • лекарства за контрол на алергията.

Най-успешният начин е приемът на определени лекарства като антихистамини, инхалатори и хранителни добавки. Сред новостите в лечението на алергиите е имунотерапията. Здравословният начин на живот, включително балансирано хранене, редовна физическа активност и подходящо управление на стреса, може да подобри общото здравословно състояние на организма и да помогне за по-добро управление на алергичните реакции.

Коментари