Публикация

69% от онкоболните доплащат за лечението си

69% от онкоболните доплащат за лечението си

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат за лечението си. Средната сума на човек е била около 1500 лева, което е затруднило достъпа на хората до медицински услуги. Данните са от проекта „Достъп до онкологична грижа“ на „Индекс на болниците“, информира БНТ.


Най-голяма част от всички 417 души, участвали в допитването на „Индекс на болниците“, са доплащали за операция – 56 на сто, като средната сума е била 1732 лв., а най-честата причина е била изборът на екип.

Ръст на пациентите с онкологични заболявания във Варненска и Добричка област

„69,3% от участниците в изследването заявяват, че в някои от етапите, преминавайки от изследвания, биопсия, операция, лъчетерапия, лекарствена терапия, им се е наложило да доплатят“, обясни Юлиана Гальова, „Индекс на болниците“.


„Пациентът и неговите близки трябва да заплатят или да загинат“, категоричен е доц. д-р Димитър Калев, Съвместна онкологична национална мрежа.


По данни на здравноосигурителния фонд, посочени в проучването,

 

за лечението на пациенти с онкологични заболявания през миналата година са дадени над 1,471 млрд. лв.


„За последните няколко години в България има на практика удвояване на разходите от касата за тази обществено значима диагностика и лечение. В същото време, България парадоксално е може би единствената страна, в която наблюдаваме нарастваща смъртност от онкологични заболявания“, обясни Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.


„Няма никакъв, абсолютно никакъв контрол, поради което творчеството се шири. Парите в здравеопазване никога няма да са достатъчни. Това е система, която може да консумира страшно много пари. Въпросът е с непрекъснатото увеличаване на средствата за здравеопазване ние получаваме ли по-адекватна медицинска помощ, ние ставаме ли по-здрави, здравните показатели подобряват ли се. Виждаме, че това не се случва“, коментира д-р Мими Виткова, АЛДДЗЗ.


Според проучването,

онкоболните у нас са с по-ниска петгодишна преживяемост

в сравнение със средната за Европейския съюз.

Коментари