Публикация

Проф. Христо Хинков: Бях спрян от правителството за конкурсите за болнични директори

Проф. Христо Хинков: Бях спрян от правителството за конкурсите за болнични директори

Здравеопазването е един възел от проблеми, свързан с много фактори, много интереси, много зависимости – неща, които трябва да се решават екипно, постепенно, целенасочено и устойчиво.


Това заяви пред БНР бившият здравен министър проф. Христо Хинков, който си постави

оценка „Добър 4“ за работата си на поста

Той сподели, че му е олекнало, след като вече не е министър, но не съжалява за нищо. Много е тежка тази задача, обясни професорът и подчерта, че не е канен от служебния министър Димитър Главчев да продължи да бъде на поста.


Проф. Хинков повтори отново, че не желае повече да заема поста на здравен министър, като най-важната причина за това е, че не може да се създаде устойчив екип и устойчива политическа подкрепа, която да „не бъде свързана с влияния и интереси и в областта на лекарствата, и в областта на назначаването на директори“.


Като наследство, което оставя проф. Хинков в здравното министерство, е именно

провеждането на конкурси за директори на болниците

защото мандатите на повечето от тях изтичат.

 

„Тези процедури трябваше да ги проведа аз. Но аз бях спрян. От правителството бях спрян. Бях спрян от премиера, вицепремиера. Тогава беше казано, че министър, който си отива, не трябва да провежда конкурси“, разказа той, но попита какво значение има това, след като конкурсите би трябвало да бъдат обективни, честни и прозрачни.

А казуса „Пирогов“ го определи като продължаващ скандал:

„Принципалът на тази болница е министърът на здравеопазването. След като той е взел решение, че този директор трябва да бъде отстранен и е издал заповед за това, той продължава да функционира на това работно място. Това са неща, които в държавата трябва да се решават системно, тъй като иначе се нарушава самият принцип и на разделение на властите, и законовата процедура“.

Наследство

В предаването „Преди всички“ проф. Хинков отбеляза, че завещава на новия служебен здравен министър д-р Галя Кондева и започнати дейности, за които тя е съгласна, че трябва да довърши:


„Разплитане на проблеми, свързани със законодателство, което сме внесли в парламента, и проекти, които трябва да се довършват“.

Като голям проблем бившият здравен министър посочи  изграждането на детската болница:

„Има голям натиск да се осъществява подобна инициатива от частна структура. Има неравнопоставеност между държавните и частните болници и по отношение на тяхното изграждане и поява въобще. Ще се получи така, че детската болница ще изчака да минат всички процедури, свързани с обжалване на всяка обществена поръчка, която тя е длъжна да прави, докато една частна инициатива може да построи частна болница за по-малко от 2 години. Това е голям проблем. От друга страна наличните човешки ресурси са ограничени и може да се получи така, че няма да има кой да работи в голямата болница, която е национален приоритет“.


Според него решението в този случай е парламентът да освободи тази болница от обществени поръчки, за да може бързо да бъде завършена. В противен случай процедурите ще се протакат в годините, защото винаги се намира фирма, която да обжалва всяка стъпка в това изграждане, обясни той. По думите му в момента се очаква решение на Върховния административен съд по жалба на фирма, но то се бави.
Тромава процедура, заключи проф. Хинков.


Като друг голям проблем той посочи

периодичното изчезване на лекарства

Завещах на следващия министър и това решение ¬ – да се удължи срокът за забрана на изнасяне на лекарства, каза бившият министър.

Той добави също, че са говорили с новия министър и за най-проблемните болници в страната, където трябва да се внимава. Една от тях е болница „Св. Анна“ във Варна, даде пример проф. Хинков.


„Проблемът е системен и той е свързан с това, че държавните болници, поради редица причини, тяхното управление, смяната на директори е изключително трудно и се получават такива неща, като болницата в Котел. Появява се директор, който вероятно има други намерения, а не да оздравява и да води болницата както трябва“, коментира той.


Според него би било добре да се потърси съдебна отговорност на предишния директор на болницата в Котел.

Коментари