Публикация

Акад. Владимир Овчаров представи книгата си "Стареене и дълголетие"

Акад. Владимир Овчаров представи книгата си "Стареене и дълголетие"

В големия салон на БАН, на 8 април 2024 г. акад. Владимир Овчаров представи новата си книга „Стареене и дълголетие”, издателство „Захарий Стоянов”, 2024 г. Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.

Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на населението в света, резултат от повишената продължителност на живота, с акцент какви социални, здравни, обществени и лични последствия има огромният брой възрастни хора върху глобалното развитие на планетата.

Акад. Овчаров се спира и на причините, поради които старее човешкият организъм. През годините учените са създали серия теории – за програмирането, за грешките, за свободните радикали (отречена след време), за увреждането на ДНК и др. С анатомична точност авторът очертава и възрастовите промени във всяка система в човешкото тяло, откроявайки общи и специфични признаци. В отделна глава е акцентирано върху влиянието на алкохола върху стареенето с извода, че „комбинацията между напреднала възраст и злоупотреба с алкохол често води до инциденти” от различен характер.

Безспорен принос на акад. Вл. Овчаров в българската книжнина са тези глави от книгата, които разглеждат, на базата от данни от много международни проучвания, темите за здравословното стареене, както и за възможностите в бъдеще да бъдат регулирани процесите, които водят до удължаване на живота в добро здраве.

Ето и някои от изводите в книгата, които биха предизвикали любознателните да я потърсят:

  • ООН е обявила времето от 2021 до 2030 година за „Декада на здравословното стареене”;
  • „Нищо не е пощадено от стареенето, следователно остава въпросът какво може да се направи. Защото понятието дълголетие има два компонента – не само колко дълго ще живеем, но и с какво качество на живота”;
  • За дълголетна фамилия се определя тази, в която има поне двама души над 100 години и други двама – над 90 години;
  • Светът работи и в сферата на лекарствената терапия срещу стареене с т. нар. сенотерапевтици и сенолитици. Но е ясно, че сложният комплекс от процеси не може да бъде овладян с едно хапче...
  • Учените са подредили 40 стресови ситуации, които допринасят за стареенето. Сред тях на 10-о място е пенсионирането...

На представянето на книгата издателят чл.-кор. Иван Гранитски я определи като „приключенски роман за живота”. Според акад. Богдан Петрунов книгата „Стареене и дълголетие” ни учи да мислим.

 

Автор на текста: Дарина Стоева, в. "Форум Медикус",

Снимка: Форум Медикус 

Коментари