Публикация
Нещо сладичко за закуска
Не е нужно да чакате до обяд, за да хапнете нещо сладко. Специалистите вече разрешиха в закуската да присъства и сладкиш, стига да не прекаляваме.
Предлагаме ви рецепта за лек, вкусен и изненадващо здравословен кейк, с който да започнете деня си.
Сладкиш за сутрешното кафе
Съставки:
Мазнина за намасляване на съда
2 супени лъжици галета
3 чаши брашно
1 ч.л. сода за хляб
3/4 ч.л. сол
2 чаши захар
1/2 чаша масло, меко
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 супени лъжици пресен лимонов сок
1/2 ч.л. бадемов есенция
4 големи белтъка
1 голямо яйце
1 1/2 чаши нискомаслена заквасена сметана
1/4 чаша ситно нарязани орехи
2 супени лъжици пудра захар
Инструкции:
Намаслете форма за кекс с дупка и поръсете с галетата.
Смесете брашното със содата, солта и разбъркайте. Разбийте в друга купа захарта и маслото (с миксер на средна скорост около 3 минути). Добавете кората, сока и екстракта, разбъркайте добре. Добавете белтъците и яйцето, 1 по 1, като разбивате добре. Добавете брашнената смес към яйчената, сложете сметаната и ядките.
Изсипете сместа във формата. Печете около 50 минути или до готовност – проверявайте с дървено шишче дали вътрешността е изпечена.
След това оставете да изстине 15 минути във формата, после извадете сладкиша. След като напълно изстине, поръсете с пудра захар.
Коментари