Публикация

Битката на маслата – рибено срещу крил

Ползата от рибеното масло е известна на всички. То внася ценни и полезни мазнини в организма, както и един от най-важните витамини – витамин D.


По онова време обаче малко се е знаело кои точно са мазнините в състава на рибеното масло, които обуславят неговите полезни ефекти върху човешкия организъм.

През 70-те години на миналия век двама датски учени наблюдават изключително интересен феномен, свързан с храненето на коренното население на Гренландия. Оказва се, че тези хора приемат изключително мазна храна всеки ден, въпреки това почти не страдат от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, диабет и ревматизъм.

При изследването на т.нар. Гренландски парадокс били открити най-важните и полезни за човешкия организъм мазнини, чието научно наименование е „есенциални мастни киселини от групата омега-3”. Процесът на извличане и концентриране на омега-3 от рибеното масло обаче е свързан със сериозни технологични проблеми. Освен това се налага и допълнителна филтрация и пречистване от тежки метали, като живак, олово, арсен и др., които рибите натрупват в тялото си.

Едва от няколко години насам се появи най-новият, изключително концентриран и лесно усвоим източник на най-ценните омега-3 мастни киселини, а именно маслото от крил. Крилът е термин, с който се обозначават много дребни ракообразни морски животни (част от т.нар. зоопланктон).

Оказва се, че крилът е най-концентрираният известен източник на есенциални мастни киселини, значително превъзхождащ съдържанието на омега-3 в рибеното масло. Освен това крилът съдържа омега-3 в най-естествения им вид, затова тези мазнини се усвояват в пъти по-добре от рибеното масло. И накрая – маслото от крил идва с много допълнителни „бонуси” под формата на природно съдържащи се в него витамини А и Е, холин и глицерофосфати.

При това рискът от замърсяване с токсини и тежки метали при маслото от крил е нищожен, защото то се добива от най-чистите води на планетата – Северните морета и океани.

Един от най-полезните ефекти на маслото от крил е понижаването на общия, лошия холестерол и триглицеридите, както и повишаването на добрия холестерол в кръвта, където маслото от крил превишава ефекта на рибеното масло в пъти.

Коментари