Публикация

Поради големия интерес,проявен към ДНК изследванията

ДНК изследванията


Поради големия интерес,проявен към ДНК изследванията, извършвани чрез PCR- полимеразна верижна реакция в МДЛ "Лина", ще ви запознаем с всички ДНК тестове, които извършваме в лабораторията!

Да започнем с HPV вирус!

Високорискови HPV
Човешкият Папиломен Вирус/ HPV/ е един от най-широко разпространените вируси в света. Под названието НРV се обединяват над 100 типа вируси, които се развиват най-вече в кожата и лигавиците. Към тези вируси спадат причинителите на обикновените брадавици по ръцете и на кокошия трън.

Известни са над 40 типа HPV предавани по полов път.Те се заселват в кожата на интимната област и ануса. Могат да се разпространят към влагалището, маточната шийка и ректума.Проявите на.НРV варират от генитални брадавици (наречени „остри кондиломи”) до предракови или ракови промени в засегнатите клетки. В зависимост от способността им да предизвикват рак, типовете НРV се разделят на нискорискови и високорискови. .
Вирусните типове HPV, свързани с висок риск за развитие на рак на шийката на матката се наричат високорискови- 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Тези типове се откриват при 90 % от случаите на цервикални карциноми .Типове 16 и 18 се приемат за най-високорискови- те причиняват 70 % от раковите промени.
При близо 80% от инфекциите с HPV симптоми липсват. Вирусът живее в кожата и лигавиците, но няма външна изява. Заразените не знаят за своята инфекция и продължават да предават вируса на своите сексуални партньори.
При мъже, инфектирани с високорискови HPV, по правило не се наблюдават клинични последствия. Мъжете основно са преносители на инфекцията. Само при 5 % от инфектираните с високорискови типове HPV може да се развие рак на ануса или на пениса.
При жени, инфектирани с високорисков тип HPV клиничните последици включват цервикални предракови състояния и цервикален рак . Времето между началната HPV инфекция и развитието на цервикален рак обикновено е години.При повечето жени имунната система успява да елиминира HPV в рамките на 1-2 години след заразяването. Средната продължителност на новите инфекции е 8 месеца. В около 20% от случаите наблюдаваме продължително присъствие на HPV и инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а напредва, бавно и стъпаловидно от ниско- и високо-степенна цервикална лезия към рак на маточната шийка.
МДЛ "ЛИНА" повече от 2 години използва най- съвременната техника за детекция на HPV- ДНК анализ чрез Real-Time PCR .Чрез този метод се установява наличието на вирусна ДНК в много ниски концентрации и се определя конкретния вирусен тип.
ДНК тестът за HPV има следните приложения:
• като скринингов тест за установяване статуса на пациента. В съвременната диагностика комбинирането на цервикална цитология (цитонамазка) с ДНК тест за доказване присъствието на HPV в маточната шийка, повишава надежността и информативната стойност на профилактичните изследвания. Препоръчва се като рутинно изследване( цитонамазка + ДНК тест) при всички жени над 30 години, поради високият риск от цервикален карцином. При жени по 30 год. се препоръчва при гранични или патологични резултати от цитонамазка
• за оценка на риска от развитие на цервикални неоплазии или рак при съмнителна цитологична находка
• средство за установяване на ефекта от терапията при жени с преинвазивни и инвазивни неоплазии
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…
http://www.lina-bg.com/dnahpv-%D0%B3e%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%…
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…
http://www.lina-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4…

Коментари

Бихте ли обяснили в друга статия и за генетичната съвместимост, която пречи на някои двойки да си имат бебе. Чувала съм, че е възможно, но не се говори много по този въпрос.