Публикация

Учени "отгледаха" пенис по биоинженерен път


Американски учени присадиха на зайци тъкани на полов член, отгледани в лаборатория.

В резултат сътрудниците на Института по регенеративна медицина Wake Forest успели да възстановят способността за ерекция и размножаване при животни, чийто съответни органи били отстранени, съобщава Nature.

Опити за присаждане на получени по биоинженерен път тъкани на полов член са правени и по-рано, но тогава частично се е трансплантирала тъкан, отговаряща за ерекцията. Въпреки, че животните успели да се чифтосат и да имат потомство, ерекцията била само частична.

При новия експеримент на зайците били присадени всички важни за поддържането на ерекцията структури на половия член. Те били „отгледани” лабораторно от собствени клетки на опитните животни, съчетани с донорски.

Получените по такъв начин анатомични структури били съвместими с организма на опитните животни и не предизвиквали реакция на отхвърляне.

Според експертите, в бъдеще присаждането на отгледани „в епруветка” тъкани може да се прилага при възстановяването на полови органи на пациенти, прекарали онкологични заболявания или сериозни травми.

Преди време същият екип е извършил успешно присаждане на пикочен мехур, създаден по аналогична технология.

Коментари