Публикация

Световната здравна организация обяви вируса зика за глобална заплаха

Подозират вируса, че води до микроцефалия при бебетата


Световната здравна организация (СЗО) днес обяви официално днес вируса зика за глобална опасност, предадоха водещи информационни агенции. Той се пренася от комари и се свързва с появата на микроцефалия при новородени в Бразилия. Става дума за около 4000 бебета, увредени още в утробата – те имат дефекти в развитието на черепните кости в областта на слепоочието.

Зика вече се е разпространил в 24 страни в Америка. Засега не е стигнал до Европа, но причината е, че през зимата на стария континент комарите не се размножават. Министерството на здравеопазването смята, че рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение към днешна дата е твърде нисък. Изводите са въз основа на анализ, публикуван от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм. Просто сега е сезон, през който на европейския континент няма наличие на комари.

Вирусът е опасен, защото около 80% от заразените хора не развиват симптоми. Така комарите могат необезпокоявано да продължат да го разнасят. Другият сериозен проблем е, че в момента медицината не разполага с никакви лекарства срещу вируса. Терапията се ограничава до третиране на симптомите. Работи се върху създаването на ваксина, но препаратът още не е одобрен за употреба.

Какви са симптомите?

Появяват се при един от 5 души. Обичайно са: висока температура, обрив, болки в ставите, или конюнктивит (зачервяване на очите), мускулни болки и главоболие. Инкубационният период не е ясен напълно, вероятно е 3-4 дни или седмица. Още толкова време продължават симптомите. Смъртните случаи са много редки. Симптомите на зика приличат на тези на треската денга или чикунгуня – болести, пренасяни от същите комари Aedes, които разнасят и зика.

Откъде идва опасността от разпространение на вируса?

В миналото също е имало епидемични взривове на зика в Африка и Азия, но сегашната ситуация буди повече тревога. Никой в Америка няма имунитет, освен това хората там пътуват много. Самият комар, който пренася заразата, изминава през живота си едва няколко стотин метра. Заразените хора обаче пътуват стотици, хиляди километри и комарите, които ги хапят, предават инфекцията нататък.

Вирусът ли е причината за многобройните случаи на микроцефалия

Има сериозни доказателства, че увеличаването на броя на новородените с микроцефалия (главата им е по-тясна в горната си част) има връзка със зика. Причината за дефекта е, че мозъкът не се развива както трябва. Експертът по фетална медицина Мануел Сарно от Бразилия казва, че типът увреждане на мозъка, който той вижда сега при новородените, се различава от микроцефалията, причинена от други инфекции като цитомегаловирус и рубеола.

Има сведения, че вирусът зика може да се предава и по полов път. Учен от САЩ, който се заразил през 2008 г. в Африка, го е предал на жена си. Вторият известен случай е от Френска Полинезия. Експертите обаче не могат да кажат, какъв точно е рискът при сексуален контакт и колко време трябва да се изчака, ако се знае, че единият партньор е заразен. 

Коментари