Публикация

Учителите ще се явяват на психотест всяка година

КТ „Подкрепа“ иска оставката на здравния министър 


Учителите в България вече ще подлежат на задължителни психопрегледи в началото на всяка учебна година, информира в днешния си брой в. „Сега“.

Според нова наредба на здравното министерство до 30 септември педагозите в училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие трябва да представят пред работодателите си документ за проведен медицински преглед. Чрез него ще се удостоверява липсата на заболявания като шизофрения, психични разстройства, педофилия и др., които биха застрашили живота и здравето на учениците.

Наредбата е на базата на новия училищен закон, който изисква Министерството на здравеопазването, съгласувано с просветното ведомство, да определи заболяванията, при наличието на които не може да се заема длъжност на педагогически специалист, уточнява всекидневникът.

В документа са посочени общо 9 болести и отклонения, с които не бива да са учителите - шизофрения, разстройства на настроението, епилепсия, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, педофилия, персисиращи налудни разстройства, деменция, туберкулоза. 

Според наредбата при заемане на длъжност на педагогически специалист за първи път учителите трябва да представят документ за проведен медицински преглед, удостоверяващ липсата на въпросните заболявания. То трябва да е издаден не по-рано три месеца преди постъпване на работа. Подобен документ всички назначени вече на работа учители са задълженини да представят пред директорите в началото на всяка учебна година. Досега медицинско свидетелство се изискваше от учителите единствено преди постъпване на работа, уточнява изданието.

Според синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ новата наредба дискриминира учителите по професионален признак и им „вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед - задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и др.“. 

Оттам посочват, че всеки учител удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа, което е традиционна практика за всички професии от публичния сектор.
„Това е и гаранция, че ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност. Така изписан обаче, текстът от наредбата навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве. Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари“, питат синдикалистите.

Те настояват за оставката на здравния министър д-р Петър Москов, ако текстът не бъде отменен. В противен случай обмислят национални варианти на протестни действия, допълва изданието.

Коментари

Ганка Добрева
8 ное 2016 13:04

Подкрепям напълно!Обаче..."Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари“- ами вменете го и за лекарите също!В някои случаи е видно и от непрофесионално око,а изписват лекарства и им се вярва...и поставят диагнози и режат... при всички положения това е опасно и във вреда на пациента!

Петър Краев
8 ное 2016 12:33

Той министъра в неделя вечер мина на псхотест и се провали - щел да подкрепи мама Цеца. Но комент...

А чиновниците в МЗ, начело с министъра, кога ще се подложат на психотест?