Публикация
Чиа семена - суперхраната, даваща здраве
Те са изключително хранителни и с една от най-високите концентрации на антиоксиданти от всички известни храни
Чиа е думата на маите за сила. Така тази древна култура е използвала семенцата като много силна енергийна храна. Неслучайно вестоносците и посланиците на племената винаги носели малка торбичка с чиа със себе си. Чиа е известна още и като „индийска бягаща храна” заради енергията, с която зарежда тялото. Тези мънички семена са били много важен източник на сила не само за маите, но и за инките и другите древни култури – ацтеките, например. Храната продължава да се използва в много страни от Централна и Южна Америка. В древността тази храна е била толкова ценна, че е използвана като разменна монета.
Семената на чиата съдържат:
- Два пъти повече протеин от известните зърнени култури, като е сравнима само с овеса;
- Два пъти повече калций от млякото;
- Два пъти повече калий от бананите;
- Три пъти повече желязо от спанака;
- Два пъти повече антиоксиданти от боровинките;
- Големи количества Омега-3 мастни киселини;
- Фибри и фосфор.
една супена лъжица от семена от чиа съдържат 5 грама фибри, 3 грама протеини, 2282 милиграма Омега 3 и 752 милиграма Омега 6 мастни киселини.
Семената са богати също на значително количество калий, калций, желязо, натрий, фосфор, цинк и манган;
Те са изключително хранителни и с една от най-високите концентрации на антиоксиданти от всички известни храни;
Благодарение на значителната концентрация на фибри, в комбинация с тяхната уникална способност да абсорбират 10 пъти тяхното тегло във вода, прави семената чиа за отлично средство за поддържане на редовен стомах;
Съдържанието на фибрите също помага за нормализиране нивата на глюкозата в кръвта чрез забавяне на превръщането на въглехидратите в захар.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store
Коментари
По колко грама Чиа може да се консумира дневно