Публикация

Д-р Илиева: Неправилното хранене на кърмачката може да предизвика колики при бебето

Д-р Илиева: Неправилното хранене на кърмачката може да предизвика колики при бебето

Д-р Ася Илиева е педиатър от София с многогодишен опит.

 

Д-р Илиева, всички бебета ли страдат от колики?

 

Коликите са една от най-актуалните теми през първите няколко месеца от живота. 16-26% от бебетата страдат от тях. Информираността на родителите е залог за преодоляване на стреса и излишната тревога.

 

В медицината не съществува точно определение, затова лекарите поставят диагнозата основно на базата на симптомите и отхвърлянето на други възможни причини за неутешимия плач на новороденото.

 

Доктор Морис Уесъл дефинира коликите при новородените по следния начин:

 

„Oстри пристъпи на раздразнителност и неутешим плач, който продължава поне 3 часа на ден, поне 3 дни в седмицата, поне 3 седмици – при иначе здраво и добре нахранено бебе“.

 

Така се ражда правилото на „тройките“, което помага за правилната диагноза.

 

На каква възраст най-често започват коликите?

 

Първите колики могат да се очакват към 2-4 седмица след раждането и обикновено изчезват до  3-4 месец. От тях страдат и напълно здрави деца с добър апетит и  нормално развитие.

 

Какви са основните причини за появата на колики?

 

На първо място това е неправилната техника на хранене на новороденото - когато бебето поглъща въздух заедно с млякото. Това може да се случи както при кърмените, така и при тези на изкуствено хранене. Ако детето е на изкуствено хранене, бутилката трябва да се постави под ъгъл 45 градуса така, че въздухът да се събира на дъното й.

 

Възможно колики да се появят и при прехранване, когато в стомаха се съберат повече газове. Ето защо се препоръчва храненето да е по-начесто и на по-малки порции. Използването на неподходящо мляко и поглъщането на въздух при плач също са сред често срещаните причини. Ако майката пуши, вероятността детето й да страда от колики нараства.

 

По какво родителите могат да разберат, че причината за бебешкия плач са коликите?

 

Няколко са признаците:

 

  • Необяснимо безпокойство на детето;
  • Присвиване на краката към коремчето – този симптом говори за резки болки, съпроводени със спазми;
  • Внезапен плач и силно свиване на пръстите на краката и ръцете;
  • Силен плач със зачервяване на лицето;
  • Пронизителен плач -  често той се наблюдава с наближаване на вечерта;
  • Изпускане на газове;
  • Блед цвят на кожата;
  • Плач и безпокойство, които започват след хранене;
  • Подуване на корема и къркорене;
  • Често колики се наблюдават при деца, които бързо наддават на тегло;
  • Запекът също може да е симптом за проблеми със стомашно-чревния тракт;

колики

 

Как може родителите да помогнат на детето, какво бихте ги посъветвали?

 

Има много начини, най-добрите са:

 

  • Преди всяко хранене поставяйте детето на твърда повърхност по корем;
  • Дръжте детето вертикално след хранене и изчаквайте момента на оригване;
  • Поставете на корема му топъл компрес – например затоплена пелена;
  • Друг начин да се възползва детето от затоплената пелена – поставете пелената върху Вашия корем и сложете бебето отгоре с лице към Вас;
  • Направете масаж с леки движения по посока на часовниковата стрелка;
  • Сложете детето по гръб и притиснете дланта си към корема му;
  • Притиснете коремчето му към своите гърди. Така ще му помогнете да се отпусне;
  • Ако коликите безпокоят детето, което се храни с изкуствено мляко, препоръчително е да смените адаптираното мляко;
  • Давайте лекарства само по препоръка на лекар;
  • Правете гимнастика – свийте колената на детето към коремчето и съединявайте дясното коляно с левия лакът и обратно;
  • Направете движението „самолет“ -  легнете, вземете детето в ръце, сложете дланта си на корема му и леко го полюшвайте ту наляво, ту надясно;
  • Направете му топла вана с лайка в нея;

 

За облекчаване на коликите много помагат и специализираните капки. Аз препоръчвам Санколик - специално подбрана комбинация от растителни масла, които облекчават неразположението и премахват образуващите се газове. Те допринасят за доброто храносмилане, подкрепят функциите на неукрепналата детска храносмилателна система и предотвратяват газообразуването. Подходящи са за бебета до 1 година.

 

Дозировката е 10 капки, разтворени в мляко или вода преди всяко хранене, а при някои случаи и между храненията. Продуктът може да се приема продължително време и толкова често, колкото е необходимо. Няма ограничения в броя на дозите.

 

Кои храни трябва да избягва кърмачката, за да не се появяват колики при бебето?

 

През време на периода на кърмене майката трябва да обърне внимание на д-р Ася Илиевахранителния си режим. От началото на бременността до края на кърменето тя трябва да избягва храни като зеле, царевица, пикантни храни, лук, домати, орехи и продукти, които съдържат кофеин. Изключването им от менюто може да доведе до елиминиране на коликите за 1-2 дни.

 

Какви правила трябва да спазва майката, когато дава на бебето адаптирано мляко?

Ако кърмата се усвоява бързо и бебето огладнява на два и половина до три часа, то хуманизираното мляко се храносмила малко по-трудно. Ето защо в този случай се препоръчва хранене под режим. Когато детето се храни с майчино мляко, то го получава директно. Когато детето се храни с адаптирано мляко, е необходимо водата да се кипне и след това да се охлади до 37 градуса. Важно е пропорциите мляко/вода да бъдат спазени, а шишетата - стерилизирани предварително. Млякото трябва да се консумира от 30 до 60 минути след приготвяне. Не се препоръчва претоплянето му в микровълнова фурна.

 

Какъв е правилният режим на хранене на бебето?

 

Това е една тема, по която споровете никога не стихват. Обикновено дебатите са съсредоточени около 2 позиции – да налагаме ли режим, или да следваме ритъма на детето.

 

Оказва се, че при точен режим у бебето се изработват най-важните условни рефлекси. Категоричен пример е функционирането на стомаха. Дисциплинираните мъници реагират на установения график с правилно наддаване, по-добро физическо и дори интелектуалното развитие. При изкуствено хранени деца режим се създава още от първите дни.

 

През първите седмици, детето на майчина кърма може да се храни при поискване, защото то все още не може да изсмуче на едно кърмене необходимото количество мляко. Затова изобщо не е чудно, че през този период здравото доносено дете суче 10-12 пъти в денонощието, при това, подканвайки своята майка 3-4 пъти нощем.

 

Постепенно в края на първия месец бебето определя своя режим и издържа 2-3 часови интервали между храненията. С нарастване на възрастта се променя и режимът.

 

Не давайте на вашето бебе да яде между основните хранения и не го насилвайте. По-малките порции улесняват храносмилането. Не подлагайте детето си на диета, дори ако то не се помества в килограмите, посочени като нормални за възрастта.

 

санколик

Коментари