Публикация

Изоставаме в битката с простатния карцином

Изоставаме в битката с простатния карцином

Ракът на простатата е третата водеща причина за смърт, свързана с онкологично заболяване.
Това обяви доц. Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология към УМБАЛ „Александровска” и председател на Българското урологично дружество.

 

Днес, 6 юни, се проведе пресконференция на тема „Съвременни методи за лечение и диагностика на рак на простатата“. Организатор на събитието беше Българското урологично дружество, а поводът е XIII Национален конгрес по урология, провел се от 30.05 до 01.06.2019 г. в Правец.

 

Доц. Георгиев обясни, че заболяването представлява значителен и дългосрочен здравен проблем за населението в Европа.

Повече от 2 млн. от жителите на Стария континент живеят тази болест

като броят на новодиагностицираните пациенти е нараснал до 417 000. Всяка година в Европа от рак на простатата умират над 92 хил. души. Годишните разходи за простатния карцином са в размер на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5.8 млрд. евро.

Разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40%. Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика, каза още доц. Георгиев. 

Доц. Марин Георгиев
Доц. Марин Георгиев

 

 

Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика навременното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%.

Ранното откриване на заболяването

освен това намалява опасността пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи рискът и да се адаптира по-нататъшно проследяване.
Ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза.

 

Много често те се откриват при профилактични прегледи.

Рискови фактори са

  • възрастта;
  • семейната история;
  • етническата принадлежност;
  • генетичните фактори;
  • факторите от околната среда;
  •  тютюнопушенето;
  • употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това

честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта

В пресконференцията участваха проф. д-р Петър Панчев, ръководител направление „Онкоурология“ към УМБАЛ „Александровска“, и доц. д-р Красимир Янев, ръководител направление „Лапароскопска урология“ към УМБАЛ „Александровска“. Те акцентираха върху необходимостта от конкретни мерки за намаляване различията между по-ниската заболеваемост и по-високата смъртност в България и върху предоставянето на равен и безплатен достъп на всички пациенти, показани за радикално хирургично лечение до съвременната минимално инвазивна простатектомия (лапароскопска/роботизирана).

 

Медицинските специалисти представиха също и

възможностите на роботизираната хирургия

за пациентите с простатен карцином и предимствата спрямо стандартните операции, тъй като се приема за минимално инвазивен метод, осигуряващ бързо връщане към нормален живот.

 

Лекарите от Българското урологично дружество препоръчаха още и подкрепа на панeвропейската програма за повишаване на информираността за рака на простатата и иницииране и прилагане на програми на национално ниво, определящи това онкологично заболяване като приоритет.

Коментари