Публикация

Проф. Кантарджиев: Онкоболните на терапия не са подходящи за имунизация срещу COVID-19

Проф. Кантарджиев: Онкоболните на терапия не са подходящи за имунизация срещу COVID-19

Ваксинираният срещу COVID-19 не може да бъде преносител на вируса и да зарази околните. Това каза пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той добави, че такива случаи са изключително редки, някъде в рамките на 1 на 100 000 имунизирани.

 

Проф. Кантарджиев заяви, че онкоболните на имунотерапия и химиотерапия не са подходящи за имунизация, докато трае тяхното лечение. Причината е, че медикаменти, които те приемат, снижават функциите на имунната система. Така ваксината, няма да има желания ефект. Той добави, че дори някой от тези пациенти да бъде ваксиниран, това няма как да му навреди.

 

При автоимунни заболявания, когато болният не е на терапия, може да бъде направена имунизация, но само след преценка на лекар, който познава състоянието му.

 

Според лекаря

 

ваксината може да бъде приложена при пациенти с диабет, а също така при тези с Хашимото,

 

които са на заместваща хормонална терапия. Той все пак добави, че преди имунизация болните трябва да се обърнат към своя ендокринолог, който да прецени дали това е възможно.

 

По отношение на нежеланите ефекти проф. Кантарджиев каза, че те не са чак толкова много, колкото хората си мислят. До момента световната статистиката показва около 10 случая на 1000 ваксинирани, като най-често се срещат болка на мястото на убождането, слабо главоболие, температура и др.

 

Изключително редки са алергични реакции

 

В САЩ до 16 декември 2020 г. са регистрирани едва 10 случая на 100 000 поставени ваксини. От тях 7 са се проявили в рамките на първите 15 минути, докато пациентът е още при лекаря.

 

Проф. Кантарджиев посъветва хората, които са прекарали тежко COVID-19, да изчакат поне 3 месеца с ваксинацията си. Причината е, че вирусът потиска имунитета и трябва време да се възстанови. Той също така напомни, че прекаралите заболяването имат изградени антитела. Те обаче в един момент достигат своя пик, след което започват да намаляват.

 

Попитан за това какъв ще е дългосрочният ефект от имунизацията, проф. Кантарджиев отговори, че този тип mRNA ваксини би трябвало да предпазват за поне 5 години.  За сега обаче, няма информация дали това ще е така.

 

„Надяваме се, че няма да е необходимо всяка година да се ваксинират хората, както при грипната ваксина“, добави той.

 

До края на годината в България се очаква да бъдат доставени 1 млн. ваксини на Biontech и 500 000 на Moderna.

 

Снимка: Dariknews

Коментари