Публикация

Д-р Брънзалов: Лекарят не може да тръгне да преглежда с компютър на гърба си

Д-р Брънзалов: Лекарят не може да тръгне да преглежда с компютър на гърба си

Електронни рецепти се издават много отдавна в България, това вече не е проблем за общопрактикуващите лекари. Това заяви в "Денят започва" д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз. По думите му проблемът е задължителното преминаване към този тип рецепти. Той  напомни, че рецепта се получава след преглед от лекар, а се получава в аптека. Този преглед обаче може да бъде осъществяван на много места, а никой лекар не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния подпис и където и да преглежда пациенти, да издава само електронни рецепти.

 

"Надявам се, че ще се прояви разбиране и ще се въведе този хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата варианта. Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде много голяма грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена наредбата в този ѝ вид", подчерта д-р Брънзалов.

 

Електронна рецепта може да се издаде при всякакъв вид преглед, който е регистриран в Националната здравна информационна система. Но когато няма необходимата техника за издаване на такава, няма как да бъде издадена и тя трябва да бъде написана, както се е писала до този момент.

Коментари