Публикация

Депутатите отрязаха 14 млн. лв. от парите за ваксини срещу COVID-19 в бюджета на НЗОК

Депутатите отрязаха 14 млн. лв. от парите за ваксини срещу COVID-19 в бюджета на НЗОК

Вчера Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Бюджетът на здравния фонд беше актуализиран общо с 65 млн. лв., съобщи Investor.bg

 

Изненадващо депутатите подкрепиха предложения на опозицията при второто гласуване на текстовете. В последния момент депутатите от „Възраждане“ внесоха корекции в предложението си за

увеличаване на средствата за разходи на заплати на персонала

Така одобрените разходи за персонал бяха увеличени с 2 милиона лева до 62,1 милиона лева. Първоначалното предложение на "Възраждане" предвиждаше размерът за разходи за персонал да е още по-висок -  72,2 млн. лева.

 

Прието беше и друго предложение на "Възраждане" - да отпаднат предвидените пари за ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица и така общата сума за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, се намалява от 120 на 106 млн. лв.

 

Депутатите приеха

ръст на средствата за лечение на лица до 18-годишна възраст

по Закона за здравето и на лица над 18-годишна възраст - от предлаганите от правителството 37 млн. лева на 51 млн. лв.

 

Отхвърлено беше предложението на ДПС от резерва на касата да бъдат предвидени 2 млн. лева за здравноосигурителни плащания за медицинското изделие "тотална зъбна протеза".

 

С тези промени актуализацията на бюджета на касата бе приет окончателно от народните представители.

Коментари