Публикация

Д-р Меджидиев: Увеличението на заплатите в здравеопазването не е осигурено

Д-р Меджидиев: Увеличението на заплатите в здравеопазването не е осигурено

Обещаното и разписано увеличение на заплатите в здравеопазването не е било финансово осигурено от предишното правителство нито за болниците, нито за спешната помощ. Това каза служебният здравен министър Асен Меджидиев, цитиран от БНР по време на конференцията "Лекарска грешка и правила за добра медицинска практика", която се проведе през уикенда в Сандански. Той определи поведението на предишното правителство като PR - акция:

"Факт е, че са недостатъчно оценени и лекари, и медицински сестри. Нашият служебен кабинет е от два месеца, но ще го кажа в прав текст: В предишния кабинет предишният министър на финансите съвместно с министъра на здравеопазването направили са пиар-акцията да кажат: "Ние вдигаме заплатите!" Да, но нито е даден финансовия ресурс, да не кажа, знаете и проблемите с РЗИ. Напълно подкрепям исканията".

 

Министър Меджидиев не отрече, че е притеснен от назряващото и основателно напрежение в различни структури на здравната система, а единственият изход от ситуацията, според него е:

"Трябва да има бюджет, да се гласуват тези пари и затова искам максимално бързо парламент, за да може да се гласува бюджет и да бъдат компенсирани тези хора".

Според него подписаният Национален рамков договор в здравеопазването и заповедта на предишния здравен министър на практика ще отпаднат след второинстанционното решение на Върховния административен съд.

Коментари