Публикация

Д-р Г. Сакакушев: Здравеопазването в Пловдив е пред колапс

Заради драстично намалените регулативни стандарти ръководството на Регионалната лекарска колегия в Пловдив призова общопрактикуващите лекари и специалистите в доболничната помощ да не подписват индивидуалните си договори с РЗОК.


До решението се стигна на днешната среща в ДКЦ-1, на която въпреки поканата не присъства нито един депутат от 16 и 17 многомандатен избирателен район.

По думите на председателя на колегията д-р Георги Сакакушев здравеопазването в града е пред колапс, а Пловдив е дискриминиран спрямо останалите региони в страната.

За 2011 г. парите в специализираната извънболнична помощ са намалени с 15%, а  въпреки увеличението в първичната помощ личните лекари няма да успеят да осигурят на всички пациенти необходимите направления за задължителните профилактични изследвания.

„С политиката, която се води в момента, държавата пренесе конфликта в системата между лекари и пациенти, и така се опитва да се измъкне от тоталната криза в българското здравеопазване”, каза още д-р Сакакушев.

Според него няма такава държава в Европейския съюз, където 3,8 - 3,9% от брутния вътрешен продукт да са за здравеопазване.

За поредна година в края на февруари стандартите не са изготвени, а ни карат да подписваме договори, обясни заместник-председателят на РЛК-Пловдив д-р Георги Кръстев.

Той обясни, че и в момента лекарите продължават да бъдат санкционирани за надвишени стандарти, а в същото време за миналата година отново има неусвоени пари по линия на здравната каса, които са върнати в бюджета.

Само за първите 6 месеца на миналата година пловдивските лекари трябва да връщат на НЗОК 3 милиона лева, а от ДКЦ-1 се искат да възстанови над 70 хиляди лева, поясни д-р Кръстев.

 „Това е репресия срещу лекарите, които са поставени в ситуация да не могат да вършат работата си”, категоричен е управителят на бившата първа поликлиника.

Медиците приеха декларация, която ще изпратят до здравната комисия в Народното събрание. Исканията им бяха подкрепени и от представителите на община Пловдив – д-р Лилия Учкунова и заместник-кмета Александър Константинов.

Коментари