Публикация

Д-р Таня Андреева: 15 хил. лв. глоба за пушене в заведение

Тя каза, че няма да подкрепи либерализиране на забраната за пушене.


Няма да подкрепя никакъв облекчен режим на забраната за тютюнопушене. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева след парламентарния контрол.

Според нея трябва да има по-строго санкции, които да се налагат още при първо нарушение на забраната за пушене.

„В много обекти в страната са наложени административни наказателни актове за около 660 000 лева. Тези проверки се правят от регионалните здравни инспекции по места, което говори, че повсеместно този закон се нарушава. Очевидно трябва да има по-строги санкции, които да се налагат, при установяване още на първо нарушение, защото законът е ясен. За мен няма значение първо, второ или трето е – щом се наруши законът, санкцията трябва да важи за всички”, каза д-р Андреева, цитирана от „Дарик”.

По думите й санкцията трябва да бъде възможно най-висока: „Още при първо нарушение трябва да има санкция от порядъка на 15 000 лева. Разбира се, затваряне на заведения, отнемане на лицензи. Аз установявам, че контролът не е достатъчно добър. Дори това, което си говорихме за здравната каса – не мисля, че средствата са толкова ограничени, но няма контрол при отчитане на ефективността при разходването”.

 

Коментари