Публикация

При епидемия взимайте противовирусни препарати

Не подценявайте грипа – той често предизвиква тежки усложнения, а понякога завършва със смърт, предупреждава д-р Бисер Георгиев от 11 ДКЦ, София.


Грипът е сред най-широко разпространените заразни заболявания. Поради специфичните си биологичните качества грипните вируси заемат особено място в групата на причинителите на инфекциозни заболявания.

От трите типа грипни вируса – А, В и С, с най- голямо значение за заболеваемостта при човека е тип А.

Особеност на грипните вируси е, че те се променят непрекъснато. В резултат на това всяка година се формират нови епидемични щамове, към които населението няма имунитет и това дава възможност те да се разпространяват масово, причинявайки поредната епидемия.

Източник на инфекция е болният човек. Предаването на вируса става по въздушно-капков път. При дишане, кихане, кашлица или говорене вирусът се отделя от лигавицата на дихателните пътища в голяма концентрация.

Характеризира се с внезапно начало, повишена температура, силно неразположение, отпадналост и главоболие, болки в мускулите, суха и дразнеща кашлица, хрема.

При децата тези симптоми често се съпровождат от гадене, повръщане и възпаление на средното ухо, в някои случаи се наблюдават температурни гърчове. Кашлицата и чувството на отпадналост могат да продължат повече от две седмици.

Грипът атакува лица от всички възрастови групи, като най-тежко е неговото протичане при възрастни над 65г., хронично болни и хора със слаба имунна система.

От своя страна грипното заболяване също е причина за спад на защитните сили на организма, на фона на което се развиват други вирусни и бактериални инфекции.

Едни от най-честите усложнения са свързани със засягане на дихателните пътища и се развиват рано в хода на заболяването. Чести са усложненията от страна на сърдечносъдовата система, централната и периферната нервна система.

Днес борбата с грипа, който често предизвиква тежки усложнения, а понякога и фатален изход, се води на различни принципи и с различни средства

При повишена заболеваемост и обявена грипна епидемия се препоръчва употребата на противовирусни препарати. Богат опит в това отношение е натрупан с химиотерапевтика римантадин.

Той потиска пряко размножаването на вируса на грипа и по този начин благоприятства изхода от заболяването. Затова римантадин трябва да се приложи в първите 1-2 дни от появата на симптомите на заболяването. При употребата му значително се намалява тежестта на заболяването и се скъсява периода на боледуване.

Освен за лечение римантадин успешно може да използва и за експресна профилактика на грипната инфекция в период на епидемия.

Препоръчва се за семейна профилактика и профилактика в затворени колективи на учреждения, предприятия, учебни заведения и др. Римантадин се приема по 1 таблетка един път дневно за поне 1 месец. Той може да бъде използван дори и при хора, които имат противопоказания за провеждане на ваксинация.


Коментари