Публикация

Проверяваме цените на лекарствата онлайн или с sms

До края на ноември пациентът да може да въведе международното наименование на препарата и да провери дали има по-евтини медикаменти със същото съдържание


Всеки пациент, който се съмнява дали цената на едно лекарство в дадена аптека е завишена, вече ще може да провери това през мобилния си телефон в уеб страницата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Новата идея ще заработи от следващия месец.

Това е възможно, след като съветът завърши проекта за електронизация на услугите си по програма „Административен капацитет“.

„Това е първият проект в здравната администрация, в който гражданите и бизнесът могат да контактуват с нея изцяло по електронен път“, отбеляза проф. Николай Данчев, председател на съвета по цените.

Идеята на услугата е пациентът да може да въведе международното наименование на препарата и така да провери дали има по-евтини медикаменти със същото съдържание.

Освен това може да търси лекарства за конкретно заболяване, с конкретна доза и лекарствена група. Проверката може да се направи и със sms, като номерът ще бъде обявен през ноември.

Именно продажбата на лекарства над праговата цена, регулирана от съвета, е най-честото нарушение на търговците.

Гражданите ще могат да проследят още кога се е променила за последно цената на дадено лекарство, както и каква част от стойността му се покрива от НЗОК.

В скоро време системата ще бъде свързана с Изпълнителната агенция по лекарствата, която поддържа специален регистър на листовките за пациенти и за лекари, както и с НЗОК.

Освен това сайтът на съвета за цените на лекарствата въвежда услуги за хора в неравностойно положение – четене чрез електронен четец и с уголемяване на шрифта.

Като допълнение Националният съвет ще предоставя и 15 вида електронни услуги за фармацевтичните компании, които регистрират продуктите си.

Те вече ще могат да го правят по електронен път и да следят докъде е стигнала процедурата, при условие че са местни юридически лица.

Годишно съветът разглежда около 5000 заявления за цена, включване в позитивния списък, промени в цените, извършва служебни проверки и други.

През миналата година съветът е намалил цената на 1149 лекарства, а за първото полугодие на тази година медикаментите с по-ниски цени са 568.

В момента на страниците на съвета има таблици в ексел с цените на всички видове медикаменти и ако някой иска да се информира, трябва да търси избраното лекарство в цялата таблица.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика sms цени на лекарства Николай Данчев Национален съвет по цени и реи

Коментари