Публикация

ЕП със споразумение за предпазване на здравния персонал от инфекции


Европейският парламентът ще гласува споразумение между европейските социални партньори за предотвратяване на нараняванията с остри инструменти в болничния и здравния сектор, които са сред най-честите и големи рискове, пред които са изправени здравните работници.

Нараняванията с игли в болниците могат да доведат до предаването на над 20 застрашаващи живота вируси, включително хепатит B и C и СПИН. В ЕС убожданията с игли са над 1 милион годишно, се казва в резолюцията на Elisabeth Lynne (AЛДE, Великобритания), която беше приета от Комисията по заетост с 44 гласа „за” и 1 „против”.

Законодателството, което цели да предпази работещите в здравния сектор в ЕС от потенциално опасни инфекции след нараняване с игли или други остри инструменти, е стара инициатива, за която ЕП настоява вече дълги години (напр. в резолюция от юли 2006 г.).

„Рамковото споразумение между комисията и европейските социални партньори ще представлява важен принос към защитата на здравето и безопасността на работещите в здравния сектор”, се казва в проекторезолюцията, която ще бъде гласувана в четвъртък.

 

Коментари