Публикация

Как хеликоптери за спешна медицинска помощ могат да спасят животи

Как хеликоптери за спешна медицинска помощ могат да спасят животи

В специалното интервю пред SafeNews, доц. д-р Димитър Гугутков, изпълнителен директор на Медицински комплекс „Доверие“, разкрива съвременния подход към спешната медицинска помощ и неотложния транспорт на пациенти.

 

 

Бързата и ефективна медицинска помощ е от съществено значение в спешните случаи, където секундите често могат да са решаващи за живота. В България, до скоро, липсата на хеликоптерни системи за спешна медицинска помощ водеше до загуба на време за пациентите, на които се налага лечение на по-недостъпни локации.

 

 

В началото на тази година, обаче, беше наредена поръчка за доставка на шест летателни машини, които ще обслужват спешната медицинска помощ в страната. Тези хеликоптери, с висока скорост, далечен обсег и висока проходимост, представляват перфектното средство за ефективно транспортиране на пациенти в тежко състояние до болниците, когато наземната помощ не е достатъчна или възможна.

 

 

Създаването на тези нови възможности и въвеждането на хеликоптерните линейки не е само въпрос на придобиване на подходящи транспортни средства. Обучението на медицинския персонал, който ще работи на борда на хеликоптерите, е също толкова важно. Курсът за хеликоптерния персонал включва теоретични и практически занятия, за да ги подготви за спецификата на спешната помощ във въздуха. От основни принципи на летене и безопасност при работа с хеликоптери до оценка и транспорт на пациенти, медицинско оборудване и лекарства на борда, те се обучават, за да може да се гарантира оптимално обслужване на пациентите.

 

 

Въздушните линейки са от изключително значение, особено за малките медицински центрове, които нямат ресурси да реагират с адекватна реанимация за пациенти, нуждаещи се от спешна помощ. За тези места хеликоптерите са като ангелски крила, които доставят бърза медицинска помощ там, където въздушния транспорт е единствен изход.

 

 

Д-р Димитър Гугутков споделя свой опит от други страни, където въздушните линейки се използват от дълго време. В Израел, например, тези системи са налични от преди 15 години и успешно помагат в спешната медицинска помощ. Там, всяка специализация разполага с подготвени хеликоптери, реанимобили и линейки за спешна помощ. Опитът от Израел подчертава значимостта на такава инфраструктура и ефективното функциониране на медицински екипи, които оперативно реагират и подават необходимата информация.

 

 

Необходимо е обаче, да се обърне внимание на обучението и мотивацията на медицинския персонал, който ще бъде включен в хеликоптерните екипажи. Тази дейност изисква 24-часова готовност и работа при всякакви метеорологични условия, и поради това, професионализмът и отдадеността на екипажите са от решаващо значение. Също така, адекватното заплащане на специалистите, работещи в тези супер екстремни условия, е от съществено значение, за да бъде привлечен и задържан квалифициран персонал, готов да поеме риска, свързан със спасяването на животи.

 

 

Всеки ден стотици хора изпитват спешна нужда от медицинска помощ в България. Въвеждането на хеликоптерни линейки е ключова стъпка към подобряване на достъпа до критични медицински услуги и спасяването на човешки животи. Това усъвършенстване в медицинската инфраструктура може да промени статистиката и да спаси живота на много хора, които стават жертва на сериозни заболявания и катастрофи. Положените усилия за обучение и оптимизация на медицинските екипажи са от жизненоважно значение за успеха на този прогресивен подход към спасяването на животи в България.

Коментари