Публикация

Проф. Бойчо Ланджов е кандидатът за ректор на МУ-София

Проф. Бойчо Ланджов е кандидатът за ректор на МУ-София

Професорът в Катедрата по анатомия на МУ-София Бойчо Ланджов е единственият кандидат за ректор на най-старото и престижно висше медицинско учебно заведение у нас. На 13 декември 2023 г. от 13 ч. в Зала № 3 на НДК според решение на Академичния съвет на МУ-София ще се проведе Общо отчетно-изборно събрание на висшето учебно заведение за довършване на мандат 2020-2024 г. Председател на изборната комисия е проф. В. Петкова, дфн- Зам.-ректор по Наука и акредитация, а членове на комисията са чл. кор. проф. д-р Цв. Танкова, дмн – зам. Ректор; проф. д-р К. Любомирова, дм- зам.-ректор; проф. д-р Д. Буланов, дм - декан на МФ; гл. ас. С. Вълкова, дм- МФ; проф. д-р Е. Карова, дм – зам.-декан на ФДМ; гл.ас. д-р М. Янкова, дм – ФДМ; проф. А. Златков, дфн – декан на ФФ; проф. д-р Т. Златанова, дмн – преподавател ФОЗ.

Сегашният ректор проф. Лъчезар Трайков навършва пределно допустимата от закона възраст, поради което не може да довърши мандата си.

Проф. Ланджов е завършил Магистърска степен по Медицина през 1998 г. в Медицинския Университет-София.

Преминава през цялата академична стълбица от асистент до професор в Катедрата по анатомия. Има специалност по Ортопедия и травматология.

 

Научно-изследователската му работа включва:

176 пълнотекстови публикации /с IF-74 бр., в реферирани списания -102 бр./ и над 200 резюмета в наши и международни списания и научни прояви /общ IF от статии и резюмета: 143,42/; 19 научни проектa към СМН на МУ-София и МОН; съавтор на 6 учебни пособия за ученици, студенти и специалисти по медицина и дентална медицина; рецензент към редица международни списания: "Journal of Chemical Neuroanatomy", "Letters in drug desine & discovery",  "Cureus"," IJAV" и др.; съвместни научни разработки със световно известни изследователи от САЩ и Европа като Prof. J. Stamm, Assoc. Prof. F. Denaro и L. Edelstein, сътрудник на нобеловия лауреат Frances Crick; Prof. R. Shane Tubbs, директор на научната фондация в Сиатъл, автор на над 1000 рецензирани публикации, десетки книги и редактор на Gray’s Anatomy и Netter’s Atlas of Anatomy; Prof. L. Olewnik, Prof. R. LaPrade и др.; разработки с изследователи от различни научни направления в България: Ортопедия и травматология, Неврохирургия, Кардиология, Фармакология, Фармация, Патофизиология, Съдебна медицина, Образна диагностика, Дерматология, Физиотерапия, Кинезитерапия, Имунология на размножаването, Невробиология и др.

 

Учебно-преподавателска дейност:

Лекции, упражнения и изпити по анатомия, хистология, цитология и ембриология (на български и английски език) на студенти от I и II курс по медицина, дентална медицина, фармация, втора магистратура за ЛЧХ и специализанти; провеждане на конкурси за асистенти към КАХЕ; участие в изпитни комисии за специалност по „Анатомия, хистология и цитология"; научен ръководител на 2 и научен консултант на 3 успешно защитили докторанти; съвместни разработки с десетки студенти и млади учени по медицина, които печелят многобройни награди от научни симпозиуми и конгреси.

Носител е на Награда „PANACEA“ за висок професионализъм и значими постижения в организирането и осъществяването на преподавателската, научноизследователската и експертна дейност, МУ-София, 2020 г.  

Проф. Ланджов е сред най-обичаните и уважавани преподаватели на анатомия в МУ-София, продължител на класическата анатомична школа, личност с широки познания в медицината и богата обща култура. Носител е на Награда „Любим преподавател“ на МУ-София в областта на Медико-биологичните науки, 2022 г.

Пред CredoWeb преподаватели от различни катедри на университета изразиха одобрението си за кандидатурата му като млад и активен учен и преподавател, представител на една от фундаменталните специалности в медицинската наука.

Коментари

Прочетох това резюме и ми стана много драго,защото проф.Бойчо Ланджов го познавам от преди години-винаги е бил много позитивен,усмихнат и диалогичен човек-просто е добър.Искрено се радвам за неговите досегашни успехи. Пожелавам   на 13

12.2023г да бъде избран  с мнозинство.Печеливши ще бъдем ние.
УСПЕХ ПРОФ.ЛАНДЖОВ!