Публикация

Кабинетът забранява разкриването на нови болници у нас

Кабинетът забранява разкриването на нови болници у нас

Кабинетът одобри законопроект за промени в Закона за лечебните заведения. С него се предлага въвеждането на мораториум за създаване на нови лечебни заведения за болнична помощ, както и за разкриване на нови дейности в съществуващи болници, до актуализацията на Националната здравна карта.


Настоящата Национална здравна карта не отразява значителните промени, настъпили в здравно-демографския профил на страната и в структурата на здравната мрежа, тъй като не е актуализирана от 2018 г., отбелязва Дарик радио.

Предвижда се актуализацията на Национална здравна карта да бъде утвърдена до май 2024 г.

С оглед неефективното управление и координация на процесите, свързани с организацията на дейности за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантациите, се предлага преобразуване на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ чрез отделяне на дейностите по управление, координация и контрол на трансплантациите в България в самостоятелен държавен компетентен орган - Изпълнителна агенция по трансплантация.

 

Създава се ясна и конкретна нормативна регламентация за регистрация на втори и следващ адрес на лечебните заведения. Облекчава се и процедурата по издаване на удостоверение за лекари, работещи в болничната помощ, които регистрират индивидуални практики за специализирана извънболнична медицинска помощ.

 

Законопроектът предвижда и създаването на

единен електронен регистър на лечебните заведения

който ще се поддържа от Министерството на здравеопазването.

 

Предвижда се и възстановяване на акредитацията на лечебните заведения като процес, насочен към осигуряване на качеството на здравните услуги, оценка на възможностите за обучение на студенти и специализанти, постигане на по-добри резултати и информиране на медицинските специалисти и гражданите.

Коментари