Публикация

Проф. Тодор Кантарджиев: Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация

Проф. Тодор Кантарджиев: Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация

В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, много по-малко са засегнати подрастващите. При хората в зряла възраст и при възрастните случаите на вирусни инфекции са много малко.


Това поясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация. Заболяването се предава много лесно – един кашлящ може да зарази 17 неваксинирани.

Най-голямата опасност е за новородените, за които коклюшът може да е фатален

„Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и движение на коклюша“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен характер – 10 до 30 пристъпа на ден, или е съпроводена с повръщане, трябва да се консултира за коклюш, съветва специалистът.

За алергиите е важен календарът на полените

Сега е бурният цъфтеж на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май, изтъкна той.


И допълни, че с комарите може да има много големи проблеми, защото в София и Подунавието по думите му не са се взели мерки за обработка на водоемите.

В сезона на кърлежите

По темата с кърлежите бившият директор на НЦЗПБ отправи критики, че „в момента се допуска безгрижие към здравето на народа“ и „гражданите в София много не виждат пръскане и косене, когато е сухо“.


Вали ли дъжд, пръскането срещу кърлежи е неефективно, предупреди той и добави, че показателно ще е колко ще бъдат случаите на Лаймска болест през лятото.


Ръст на ухапани от кърлежи тази пролет регистрират в РЗИ – Варна.


Миналата година за периода 29 март – 4 април са били отчетени 7 случая, докато тази година са 36.


„За първата седмица на април има рязко повишение – 36, за втората – 25“, отбелязва Анка Баева, която отговаря за противоепидемичния контрол в РЗИ – Варна.

Времето благоприятства развитието на кърлежите. Миналата година през този период беше по-хладно. Ако има дъждове, пръскането е безсмислено, защото препаратът се отмива, пояснява тя.

Тя изтъкна, че е добре кърлежът да се свали от медицинско лице и да не си правим експерименти с пинсети.


Няма ръст на заболелите от Лаймска болест през последните години

Ако заболяването не се хване навреме, дава много усложнения, изтъква Баева.


Пръскането във Варна е започнало на 28 март. Обработени са дворовете на училищата и Морската градина, уточнява ръководителят на дезинфекционната станция Антоанета Тончева, която не приема упреците за закъснение.


„За да може да се пръска, тревата трябва да е окосена“, допълва тя.


Източник: БНР

Коментари