Живот със захарен диабет или преддиабетно състояние – какво трябва да знаем?

Участници

Мнения

Живот със захарен диабет или преддиабетно състояние – какво трябва да знаем?

Участници

Мнения

5147a40a1593cb5cdf4770201ff6fa8c

Описание

Уважаеми участници,

добре дошли в дискусията, посветена на захарен диабет тип 2 и преддиабетното състояние, и най-вече на връзката между повишената кръвна захар и усложненията, възникващи вследствие на това.

Това са усложнения, свързани с очите, бъбреците, сърцето, нервите и други органи и системи. Захарният диабет  води до засягането на микросъдовете и макросъдовете.

Дискусията няма за цел да обсъжда терапии или да замени посещението Ви при специалист.

 

В нея можете да задавате своите въпроси, касаещи:

 

  • причини за възникване на захарен диабет тип 2
  • симптоми на диабет
  • рискови фактори
  • преддиабетно състояние
  • промени в начина на живот
  • хранене и диабет
  • двигателна активност и диабет
  • усложнения
  • предпазване от последиците на диабета

 

Модератор на дискусията е д-р Дениз Бакалов, специалист по ендокринология и болести на обмяната от УМБАЛ "Александровска".  Той ще отговори на Вашите въпроси и ще изясни:

  • какво е най-важното да знаете за захарния диабет
  • каква е връзката между захарния диабет и други заболявания
  • на какъв период от време да провеждате прегледи и какви
  • как да контролирате нивата на кръвната захар чрез начина си на живот.

Моля, преди да зададете своите въпроси, запознайте се детайлно с правилата на дискусията!

Коментари, които нарушават правилата, ще бъдат изтривани!

 

ПРАВИЛА

 

Тази дискусия има за цел да информира експертно, не да поставя диагнози или да консултира/коригира лечение! Молим, следвайте следните правила:

❗️      Не споменавайте търговските наименования на лекарствени продукти или терапии!

❗️      Не споделяйте лабораторни изследвания, рентгенови снимки или рецепти, предписани от лекуващия ви лекар!

❗️       Не споделяйте лични данни или чувствителна здравна информация, която касае вас или други лица!

 

Попитайте модератора за въпроси, касаещи захарния диабет тип 2 и съпътстващите го заболявания, както и за промените в начина на живот, които ще облекчат или предотвратят заболяването.

 

С включването си в дискусията Вие давате своето информирано съгласие да спазвате тези правила.

 

 

 

Споделете:

avatar
Живот с диабет 2 сеп 2021 11:30
Закачено

Тази дискусия има за цел да информира експертно, не да поставя диагнози или да консултира/коригира лечение! Молим, следвайте следните правила: ❗️      Не споменавайте търговските наименования на лекарствени продукти или терапии! ❗️       Не споделяйте лабораторни изследвания, рентгенови снимки или рецепти, предписани от лекуващия ви лекар! ❗️        Не споделяйте лични данни или чувствителна здравна информация, която касае вас или други лица!     Попитайте модератора за въпроси, касаещи захарния диабет тип 2 и съпътстващите го заболявания, както и за промените в начина на живот, които ще облекчат или предотвратят заболяването.   С включването си в дискусията Вие давате своето информирано съгласие да спазвате тези правила.

Поздравления за важната тема, д-р Бакалов! Много хора дълги години живеят с диабета преди да разберат, че болестта е напреднала, в семейството си имам пример за това и най-лошото е, че никой не ги насочва за профилактични прегледи. Според Вас, като специалист, какви профилактични прегледи трябва да прави човек, след каква възраст и колко често? Има ли заболявания, при които трябва да изследва и диабет, например при проблеми с бъбреците или черния дроб? Много станаха въпросите ми, но ще съм Ви признателна, ако ми отговорите! За жалост джипитата ни не откриват винаги тази предразположеност и се налага сами да си искаме изследвания

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

10 сеп 2021 10:43

Здравейте г-жо Фортенова, напълно сте права, че диагнозата диабет може да се предхожда дълга история. В началото на дискусията вече написах за оценка на рисковите фактори - затлъстяване, фамилна обремененост, сърдечно- съдови заболявания, застоял начин на живот и т.н. Ако човек има тези рискове след 40-45 годишна възраст трябва периодично минимум веднъж в годината да провери метаболитните показатели- кръвна захар, липиди / холестерол, триглицериди, ЛДЛ, ХДЛ/, креатинин, пикочна киселина, чернодробни ензими. Ако имате установена чернодробна стеатоза / омязняване на ч.дро/ от ехография например или данни за камъни в бъбреците / напримен пикочно- кисели/ или симтоми на подагра задължително трябва да се направи обстоен метаболитен профил, защото тези промени се асоциират в т.нар. МЕТАБОЛИТЕН СИНДРОМ. Ранното му откриване позволява контролиране и обратно развитие. Вероятно в България има около 350-400 хил. такива хора с метаболитен синдром, предиабет и недиагностициран ЗД и наистина се нуждаем от национална програма за превенция и профилактика.

Вижте всички коментари...

Благодаря Ви, д-р Бакалов, не знаех, че и камъните в бъбреците имат отношение към диабета.

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

15 сеп 2021 19:53

Здравейте г-жо Делчева, в предходен отговор съм описал кои са основните критерии за диагноза ЗД. Не е задължително да се прави обременяване, а може да се използват стойности за кръвна захар на гладно, случайна и/или гликиран хемоглобин.

БЛАГОДАРЯ, д-р Бакалов. Желая здраве.

avatar
Blagovesta Petrova Atanasova 8 окт 2021 10:39

Много благодаря за възможността да задам въпрос на д-р Бакалов! Моят въпрос е - може ли вирусно заболяване да отключи захарен диабет и съшо така възможно ли е диабет тип 1 да премине в диабет тип 2? Благодаря предварително, желая здраве!

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

9 окт 2021 19:33

Здравейте г-жо Атанасова, вирусно заболяване може да е отключващ фактор за ЗД при генетично предразположени хора- следствието е отключване на автоимунен процес, който води до деструкция на панкреасните клетки произвеждащи инсулин. Следствие на това се развива ЗД тип . Подобен е и механизма при т.нар. ЗД тип LADA ( късен автоимунен тип при възрастни) или т.нар тип 1,5. Това е при хора около 50 год., при които ефекта от първоначалното лечение с таблетки се изчерпва и те достигат за период около 3 год. до инсулиново лечение. Следвайки механизма на развитие ЗД тип 1 с абсолютен дефицит на инсулин ( пълна липса) неможе да премине в ЗД тип 2, при който има дефект в инсулиновото действие, но няма инсулинов дефицит.

Направих си гликиран хемоглобин и показва 7.41 .Преди седмица си правих профил сутринта - 6.1 на обяд 6.21 вечерта 4.7 .Трябва ли да се вземат някакви мерки.

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

8 окт 2021 10:23

Здравейте г-н Таралежов, профилът Ви е съвсем приемлив , но стойността на гликирания хемоглобин е висока и отговаря на около 8-10 ммол/л за 3-4 месечен отминал период. Трябва да се консултирате с личния лекар и ендокринолог за да прецени започване на медикаментозно освен хранителния режим и двигателната активност.

avatar
Diana Asenova Pavlova 5 окт 2021 15:03

Здравейте и от мен! Изключително ,интересна и полезна дискусия д-р Бакалов! Благодаря! Моят въпрос е ; Различават ли се референтните стойности на кръвна захар от пръста и референтни стойности на кръвна захар от вената? Как да тълкуваме и кой етап е най показтелен -на гладно или след храна! Навярно има и значение пол и възраст!

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

8 окт 2021 12:08

Здравейте г-жо Павлова, поздравления за интересния въпрос! Доказано има разлика между двата вида изследване на глюкоза- плазмена / венозна/ и капилярна кръв /от пръста/. Препоръките за добър гликемичен контрол при небременни, възрастни лица на Международната диабетна федерация и Американската диабетна асоциация са: венозна плазмена глюкоза на гладно: 4.0 - 6.1 mmol/L; венозна постпрандиална плазмена глюкоза: под 7.8 mmol/L; При използване на капилярна кръв трябва да се има предвид коригиращ фактор, тъй като нивото на глюкозата, измерено постпрандиално в капилярна кръв е с около 20-25% по-високо от измереното във венозна кръв. Стойностите на глюкозата на гладно в капилярна и венозна плазма са практически идентични (разлика от порядъка на 1-2%): капилярна плазмена глюкоза на гладно: 4.1 - 7.2 mmol/L; капилярна постпрандиална плазмена глюкоза: под 10.0 mmol/L. Критериите са въведени и за двата вида кръвна захар : на гладно и след храна. Кръвната захар на гладно отразява чернодробната глюкозна продукция и чувствителността на черния дроб към инсулин. В редица случаи тя се използва като единствен показател за гликемичен контрол, но това не е правилно, тъй като не отразява цялостния контрол на кръвната захар. Кръвната захар след прием на храна (постпрандиална кръвна захар) зависи от стойностите и преди храненето, глюкозния приток с храната, инсулиновата секреция и инсулиновата чувствителност на периферните тъкани. Според редица проучвания високите нива на кръвната захар след хранене са по-силен показател и независим рисков фактор за сърдечно-съдова заболеваемост и смъртност при захарен диабет в сравнение с кръвната захар на гладно. Ето защо постигането на адекватен контрол на постпрандиалната кръвна захар е от изключителна важност.

Изтрито от автора

avatar
Живот с диабет 5 окт 2021 12:43

Този коментар ще бъде изтрит, тъй като нарушава правилата на дискусията "❗️      Не споменавайте търговските наименования на лекарствени продукти или терапии!". Моля, задайте въпрос, който не съдържа наименования на лекарства или терапии!

Как да контролирам кръвната си захар и всеки ден ли трябва да си измервам кръвната захар ?

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

4 окт 2021 23:15

Здравейте г-жо Тихова, процесът на контролиране на кръвната захар е комплекс от няколко фактораучастващи в целия комплекс. На първо място е спазването на хранителен режим с ниско съдържание на наситени въглехидрати. Второ оптималана и подходяща за Вас физическа активност- средно около 150 минути седмично. Трето са редовния прием на медикаменти и придържане към предписаното лечение. Относно измерването на кръвните захари ако сте със ЗД тип 2 на лечение с таблетки измерването не е задължително да е ежедневно. Ако сте на инсулиново лечение с една или повече апликации дневно е препоръчително всеки ден да се измерва кръвна захар - например сутрин на гладно и/ или два часа след хранене. В последните години вече има достъпни глюкозни сензори, които позволяват следене на захарта непрекъснато и се избягва непрекъснатото бодене с иглички. Най- достъпните сензори могат да се използват за период от 2 седмици. Резултатите от такова мониториране са ного надежни и спомагат за подобрение на контрола. Тези сензори се препоръчват най-вече за млади, активни хора със ЗД тип 1 на интензивен инсулинов режим с 4 или повече инжекции инсулин дневно.

avatar
Живот с диабет 29 сеп 2021 13:28

Каква е връзката между захарния диабет и сърдечносъдовитезаболявания: https://www.credoweb.bg/publication/128016/sardechnosadovi-zabolyavaniya-i-diabet-tip-2

avatar
Marina Dimitrova Dimitrova 29 сеп 2021 10:41

Д-р Бакалов, вчера прочетох в една статия, че за да се предпазя от диабет трябва талията ми да е такава каквато е била на 21 годишната ми възраст. Има ли някаква истина в това и размерът на талията ли е най-важен?

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

2 окт 2021 22:37

Здравейте г-жо Димитрова, и на мен ми попадна такава публикация скоро. Размерът на талията се асоциира с риска от метаболитен синдром и съответно диабет и връзката е доказана. По- голямата обиколка на талията се свързва с висцерално (коремно) отлагане на мазнини, които са източник на свободно мастни киселини и метаболитно активни. Всичко това прави прави талията един лесно измерим и достъпен показател за риска от ЗД и метаболитен синдром. От друга страна има доказателства за наличието на т.нар. Меатаболитен синдром при нормално телесно тегло и талия, но като процентно отношение това са редките случаи. До момента препоръките за възрастни от бялата раса са талия за мъже до 94 см, за жени до 80 см. Под тези стойности риска за метаболитен синдром рязко спада.

avatar
Marina Dimitrova Dimitrova 4 окт 2021 17:07

Благодаря Ви доктор Бакалов! Знам, че шоколадът не е полезен при диабет, а черен шоколад дали може да се яде?Някои плодове, които съдържат захари вредни ли са?

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

4 окт 2021 23:21

Здравейте, относно шоколада- разликата млечен и черен като калорийно съдържание на двата типа е около 80-100 ккал по малко за черния. Той също повишава захарта, а степента на повишение зависи от количеството и процента какао. Тези които са 70-90% какаово съдържание са най- нискокалорийни. За плодовете е известно, че различните видове имат различен гликемичен индекс т.е. повишават различно по степен и скорост захарта. Има таблици, които да намерите в интернет кои плодове са с нисък гликемичен индекс и те трябва да се предпочитат от хората с диабет. Най- общо около 300 грама дневно плодове с нисък индекс е напълно приемливо.

Когато са ми изследвали кръвната захар,е винаги съм била 6-6,5 .Какво трябва да направя, след като никой от близките ми не е страдал от диабет?

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

2 окт 2021 22:40

Здравейте г-жо Василева, диапазона 6,0 до 6,9 ммол/л се класифицира като нарушена гликемия нагладно т.е. предиабетно състояни. Трябва да се обърнете към личния лекар и/или ендокринолог с цел допълнителни изследвания като обременяване с глюкоза, гликиран хемоглобин, липиден профил, бъбречна и чернодробна функция. Това е независимо, че нямате близки с диабет.

Аз съм със захарен диабет тип 2 от 21 години, от които 18 години съм на инсулинСтремя се да контролирам кръвната захар.В края на 2018 г. прекарах инфаркт.Възстанових се, но през юни 2021 отново направих запушване на артерията при все, че се храня здравословно.За да поддържам ниски стойности на лошия холестерол и триглицеридите приемам статини.При последно изписания статин, който приемах вечер забелязах повишаване на кръвната захар след приемането му.Увеличих вечерната доза инсулин с две единици, но въпреки това започнах да поддържам нива на кръвната захар 12-13 ммол сутрин на гладно.Позволих си няколко пъти да си поставям 10 единици инсулин между 1,30 и 2,00 часа.На сутринта се събуждах с нива на кръвната захар между 6,8 - 7,3.При тези стойности забелязах едно неразположение и треперене като при състояние на хипогликемия.След приемане на малки количества (1 ч.л.) захар това състояние изчезваше.Значи ли това, че трябва да поддържам стойности на кръвната захар по високи от 8 или да спра приемането на статини.Освен на диабета, те ми вляят и върху двигателната активност, като болки в ставите и мускулите при движение.

P.S. Пропуснах да отбележа, че съм наследствено обременена, като три поколения преди мен жените в рода ми по женска линия са били със захарен диабет тип 2.

Д-р Бакалов, има ли тясна взаимовръзка между заболяване на щитовидната жлеза и диабета.Питам това защото при мен диабета се провокира на четвъртия месец от лечението на тиреоидната криза, която направих.Впоследствие се оказа, че имам Хашимото.Днес не приемам лекарства за щитовидната жлеза.

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

2 окт 2021 23:02

Здравейте г-жо Григорова, от вашият въпрос става ясно, че сте със ЗД и макросъдово усложнение- прекаран миокарден инфаркт. Повторното запушване на артериите е мнофакторен процес и зависимостта от храненето е само една част от проблема. Най- важно е поддържането на ЛДЛ холестерола в стойности <1,8 ммол/л, защото това би намалило риска от реинфаркт или друг тип съдово усложнение (инсулт, засягане на съдовете на крайниците). Статините са задължителни в тази ситуация и ако не се постига това ниво на холестерола може да се комбинират с езтимиб или фибрати ( това трябва да го реши кардиолога). С оглед прекарания инфаркт при Вас не бива да имате епизоди на хипогликемии и захарта да не пада по 4,0 ммол/л. Ако успявате да поддържате сутрешна захар 6-8 ммол/л и захар 2 часа след храна 8-10 ммол/л е напълно приемливо. Относно допълнителен инсулин в малките часове- 1.30-2.00 е рисковано да го правите поради вероятност от хипогликемии. По- безопасно би било да направите стъпаловидно покачване на нощния инсулин с по 2 Единици през 2-3 дни до постигане на оптимална сутрешна захар. В последните години излязоха доказателства за намаляване на сърдечно-съдовия риск при използването на две нови групи медикаменти- SGLT-2 инхибитори ( емпаглифлозин, дапаглифлозин, канаглифлозин) и GLP-1 (лираглутид, семаглутид, дулаглутид). Те са достъпни и могат да бъдат комбинирани с инсули също, ако не сте на лечение с някое от тези лекарства се консултирайте с Вашия ендокринолог за възможностите за изписване по НЗОК. Относно последния въпрос- вероятно в началото когато заболяването на ЩЖ е било активно това е допринасяло за декомпенсация на диабета или лош контрол. В момента след като не приемате лекарства тиреоидита на Хашимото е в ремисия и с нормални хормони. Въпреки това диабета не е оптимално компенсиран.

диабет и хронична умора

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

2 окт 2021 23:06

Здравейте г-н Катърчев, диабет с усложнения и декомпенсация може да доведе до хронична умора. Но причините за хронична умора могат да бъдат още десетки други, като анемия, недостъчност на витамини и микроелементи, чернодробна увреда или недостатъчност, бъбречна недостатъчност, сърдечни проблеми и не на последно място други ендокринии болести. По- рано в дикусията съм Ви отговорил на подобен въпрос. Моля задайте конкретен въпрос относно типа на умората, кога се появява, с какво я свързвате, има ли провокация, от какво се повлиява.

Как да се справя със сърбежите вследствие на диабета. Благодаря

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

25 сеп 2021 13:02

Здравейте г-жо Георгиева! Най- общо при достигане на трайни нормални нива на кръвната захар тези оплаквания трябва да намалеят и изчезнат. Ако не се случва е редно да се направят допълнителни изследвания в зависимост от локализацията- дерматолог или акушр- гинеколог, микробиологично изследване от локална проба, ако има данни за инфекция.

Коя ваксина е подходяща за мен с диабет, хашимото, анемия и алергии. Благодаря

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

25 сеп 2021 13:05

Здравейте, всяка ваксина е подходяща и тези заболявания не са противопоказание за нито една от наличните ваксини. С оглед алергиите може да направите предварителна консултация с алерголог.

Изтрито от автора

Вижте всички коментари...
avatar
Живот с диабет 25 сеп 2021 12:51

Моля, изтрийте от коментара си всички наименования на лекарства! В противен случай ще трябва да бъде изтрит целият въпрос.

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

25 сеп 2021 13:08

Здравейте, дискусията има определени правила и не е платформа за консултативни прегледи. Моля задайте конкретен въпрос относно захарен диабет без да използвате наименования на лекарствени средства.

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

4 окт 2021 23:26

Здравейте г-жо Халибрям косопада и тревожността по скоро се асоциират с тиреоидита на Хашимото, ако не е добре компенсиран отколкото със ЗД. Ако има възникнали хронични усложнения на диабета като диабетна невроптия и вегетопатия може да се свърже и с диабета, но това е в по- редките случаи.Инсулиновата резистентност няма отношение към тевожността и косопада.

avatar
Живот с диабет 20 сеп 2021 13:20

Представяме ви брошура, съдържаща няколко важни въпроса, които дават отговор на "Имам ли симптоми на захарен диабет?". Брошурата можете да изтеглите от прикачения файл в края на този материал.https://www.credoweb.bg/publication/127640/proverete-dali-imate-simptomi-na-zaharen-diabet-tip-2

avatar
Detelina Deleva 20 сеп 2021 11:51

Уважаеми,д-р Бакалов, дали можете да ми обясните каква точно е отношението на триглицеридите към диабета и как точно се регулират триглицериди.Има ли някакви специални симптоми и винаги ли са опасни?

avatar
д-р Дениз Бакалов

Ендокринология и болести на обмяната

25 сеп 2021 13:20

Здравейте г-жо Делева, високите нива на триглицеридите са част от метаболитния синдром. Хипертриглицеридемията е често наследствена в резултат на ензимен дефект в обмяната. В резултат на това черния дроб неможе да метаболизира свободните мастни киселини и се достига натрупване на мазнини развитие на чернодробна стеатоза ( омазняване). Следствие това настъпва стеатозен хепатит и локална (в черния дроб) инсулинова резистентност. Ако не се вземат мерки постепенно се нарушава и въглехидратната обмяна и се повишава кръвната захар. Друг механизъм на увреда от високите триглицериди е, че те са атерогенни т.е. водят до развитие на атеросклеротични плаки по съдовете на сърцето, мозъка, крайниците, бъбреците и т.н. и повишават риска от сърдечно - съдови инциденти ( инфаркт, инсулт и т.н.). За контролирането им е необходим хранителен режим с намален прием на храни с висок процент мазнини, физческа активност за свалянена тегло и медикамент от групата на фибратите или статин ( зависи от целия липиден профил).