SafeValue must use [property]=binding: 5ad06437750e450b38b2306fb961fabd (see http://g.co/ng/security#xss)

Трябва ли да лекуваме безсимптомната хиперурикемия и как?

Дискусия за специалисти
327
Участници
50
Коментари
327
Участници
50
Коментари
327
Участници
50
Коментари
9f2cbe7ef6c2d3521de73a883c36afb5

Описание

Здравейте, колеги,

Казвам се доц. Иван Груев – кардиолог от Национална Многопрофилна Транспортна Болница – София и бих желал да Ви поканя да се включите активно в  дискусия на тема "Хиперурикемия при кардиологичния пациент". От години се занимавам с превантивна кардиология и за мен ще е удоволствие  в следващите 4 седмици да  дискутираме темата за ролята на пикочната киселина като сърдечносъдов рисков фактор.

Знаем, че в продължение на много години имаше дискусия, дали повишените нива на серумната пикочна киселина са маркер или отделен независим рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания.

Много студии и мета анализи са направени по въпроса, които постепенно доведоха до изкристализиране на позицията, че това е действително независим сърдечносъдов рисков фактор. В последното ръководство за поведение при АХ на Европейското дружество по хипертония и на Европейското кардиологично дружество, за пръв път пикочната киселина е посочена като отделен, независим от традиционните рискови фактори.

  • Още по-актуален стана въпроса за прицелните стойности на ПК и за това как да ги постигнем?
  • Дали трябва да лекуваме безсимптомната хиперурикемия или да се концентрираме само върху пациентите с подагра или  ХБЗ?
  • Колко ниско трябва да стигнем в понижаването на ПК ?

Имаме повод за една много полезна дискусия с практическа насоченост и ще се радвам да се включите в нея с активна позиция, въпроси и клинични случаи.

 

Коментари

Loading...