Публикация

Мързеливите тийнейджъри имат по-слаби скелети

Мързеливите тийнейджъри имат по-слаби скелети

Децата, които в по-голямата част от времето седят, не „пълнят“ костите си по начин, който да подсилва здравината им


Бездействието може да доведе до отслабване на здравината на костите в тийнейджърска възраст, установи ново канадско проучване.

Учените сравнявали данните за физическата активност и здравината на костите на повече от 300 тийнейджъри за период от 4 години. Младежите били следени в най-важния период за развитието на здравината на костите – възрастта между 10 и 14 години за момичетата и 12 и 16 години за момчетата.  През този период  се формира до 36 процента от скелета, като костите реагират в максимална степен на физическа активност, обясняват учените.

„Установихме, че тийнейджърите, които са по-малко активни, са с по-слаби кости, а здравината на костите е критична за предпазването от счупвания“, обяснява водещият изследовател в екипа Лея Гейбъл от Университета на Британска Колумбия, съобщава изданието WebMD.

Децата, които в по-голямата част от времето седят, не „пълнят“ костите си по начин, който да подсилва здравината им

Децата, които в по-голямата част от времето седят, не „пълнят“ костите си по начин, който да подсилва здравината им.  Тийнейджърите трябва да се ангажират с дейности с натоварвания като тичане и скачане и спортове като футбол, баскетбол и фризби, обяснява резултатите от изследването Гейбъл.

Не е задължително младежите да се занимават с организиран спорт, за да поддържат здравината на костите си. Обикновени движения като танцуване вкъщи, игра в парка, тичане след кучето и подскачане също имат ефект, обясняват от екипа.  

Родителите и възпитателите трябва да ограничават времето, което тийнейджърите прекарват пред екраните на телевизорите или пред мобилните си устройства, и да бъдат добър пример за активен начин на живот на младежите, обяснява съавторът на изследването Хедър Маккей, директор на Центъра за здраве и мобилност на бедрата във Ванкувър.

Данните от изследването бяха публикувани в Journal of Bone and Mineral Research. 

Коментари