Публикация

Пациенти на хемодиализа в Ямболско се транспортират при мизерни и опасни условия 

Пациенти на хемодиализа в Ямболско се транспортират при мизерни и опасни условия 

Собственикът на фирмата отрича да има проблем 


Пациенти на хемодиализа в Ямболско се транспортират при мизерни и опасни условия 
снимка: bTV

Пациенти от Ямбол и околните села пътуват за хемодиализа при мизерни условия. Извозва ги микробус на фирма, която има договор с болницата, съобщава bTV.

Всяка сутрин по тъмно болни от няколко села чакат бусa, който ги кара до лечебното заведение. От месец за транспорта отговаря нова фирма.

Елена Сивова, чиито брат от 7 години е на хемодиализа, споделя, че превозното средство е много високо, болните трудно се качват в него, подът е хлъзгав, покрит с балатум. 

Ядосан от присъствието на екипа на телевизията, шофьорът тръгва към съседните села за други болни. Въпреки състоянието им скоростта е над позволената. 

Някои от пациентите се оплакват, че им става лошо след возенето в превозното средство.

Всеки ден бусът транспортира около 50 болни на хемодиализа с няколко курса. Фирмата има договор с ямболската болница след обявена обществена поръчка. Директорът на болницата Панайот Диманов твърди, че други кандидати не е имало.

При обявяването на обществената поръчка болницата посочи сума -  месечна и годишна, за транспорт на тези болни. Тази сума е определена въз основа на парите, които ние получаваме от НЗОК за лечение и транспорт на болните. Тя не може да бъде по-голяма, защото иначе финансово болницата излиза на червено“, пояснява директорът на лечебното заведение.

Собственикът на фирмата-превозвач Венелин Араванов твърди, че проблем няма и постоянно създава условия. Той има автокъща в града. 

Не ги товаря като чувал с картофи. Няма как да ги возим с чисто нови автобуси по тези пътища“, категорично заявява той пред bTV.

За да си спестят изпитанието, някои от болните използват лични автомобили. До 2011 г. транспортът за хемодиализа е към спешните центрове, след което минава към болниците. Ямболската няма пари за линейки и от 2015 г. работи с външни фирми. Срокът на договора е една година.

Коментари