Публикация

От печата: Държавата осигурява здравно 97 хиляди бедни

От печата: Държавата осигурява здравно 97 хиляди бедни

Само 530 близки на хора с тежки увреждания ползват тази възможност


Близо 97 хил. социално слаби българи се осигуряват за здраве от държавата чрез социалните служби. Това става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане за 2016 г., информира в. „Сега“.

Според Закона за здравното осигуряване от хазната се осигуряват хората, които получават социални помощи и помощите за отопление. Осигуряват се и родители, осиновители или съпрузите на хора с над 90% увреждания, които постоянно се нуждаят от чужда помощ. Условието е тези родители или близки да не са осигурени на друго основание - например да не са лични асистенти или да работят.

Всекидневникът изтъква, че само 534 души са се възползвали от възможността държавата да ги осигурява чрез Агенцията за социално подпомагане. По данните на Националния осигурителен институт близо 240 хил. българи с увреждане над 90% получават лична пенсия за инвалидност. Децата с над 90% увреждане у нас, които получават помощ от държавата, са около 6000 по данни на социалното министерство.

За да бъдат осигурявани от държавата, близките на хора с увреждания трябва задължително да подадат заявление до социалната служба, че искат да бъдат осигурявани здравно, допълва изданието.

Коментари