Публикация

Реабилитация за яйцата


От баби и прабаби се знае, че яйцето е незаменима храна - както за децата, така и за възрастните. Не случайно е част от смятаните за най-пълноценни по отношение на хранителната им стойност традиционни кулинарни специалитети. Яйцата са неизменна част и от домашните средства за разкрасяване.

През последните десетилетия обаче този продукт стана обект на сериозни съмнения от страна на потребителите заради ред "обвинения":

Яйцата повишават холестерина
Преди 30 г. медиците действително обявиха яйцата като главен източник на холестерол. Това действително е така, но благодарение на фосфолипидите, съдържащи се в яйцата в голямо количество, холестеринът съвсем не е толкова страшен.
 
Яйцата са вредни за черния дроб
Това твърдение също не е вярно. Фосфолипидите вършат и друго благородно дело – помагат на доброто състояние на черния дроб, усилвайки защитните му функции срещу токсичните вещества като алкохола.

Яйцата са много калорични
Отново заблуда. В яйцата се съдържат само 75 ккал. В жълтъка има 5 г мазнини. Трудно е да си представиш как ще затлъстееш при тези цифри. 

Яйцата заразяват със салмонела
Това е вярно, само ако яйцата са неправилно приготвени. Най-голям риск носят рохките яйца. Стане ли жълтъкът твърд, салмонелата загива.

Разпространено е също убеждението, че:

Колкото е по-ярък жълтъкът, толкова яйцата са по-полезни
Цветът на жълтъка зависи от това с какво се е хранила кокошката. Просто добрите стопанки хранят кокошките си със свежа коприва, затова домашните яйца имат по-ярки жълтъци. А в птицефермите на кокошките получават хранителни добавки.


Яйцата с тъмна черупка са по-вкусни и полезни
Всъщност няма никаква разлика във вкуса и ползата между тъмните и белите яйца. Тъмните яйца се снасят от кокошки с азиатски произход, а белите са типични за европейските породи.

Коментари